Sillah
NOS Nieuws

Amateur Sillah tegen superster Salah: 'Komt niet vaak voor voor spelers als ik'

 • Richard Vermeer

 • Richard Vermeer

Afgelopen zaterdag stond Ibrahim Sillah nog te blauwbekken op een fris sportpark Houtrust in Scheveningen. In de blessuretijd van de wedstrijd tussen Scheveningen en ACV kreeg hij het gelukkig iets warmer toen hij voor de bezoekers uit Assen de winnende treffer maakte.

Mohamed Salah schitterde afgelopen zondag voor 50.000 toeschouwers op Anfield tegen Brentford. De aanvaller van Liverpool scoorde twee keer in de met 3-0 gewonnen wedstrijd.

En over een paar dagen kan het zomaar zijn dat beide voetballers tegenover elkaar staan op het veld tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd. Sillah tegen Salah dus.

Ibrahim Sillah in 2017

Sillah, middenvelder van tweededivisionist ACV is inmiddels in Casablanca, waar het zonnetje lekker schijnt en het 23 graden is.

Daar begint vanavond voor Sierra Leone de WK-kwalificatiecyclus met een wedstrijd tegen Ethiopië. Sillah is dan ook van de partij en hoopt zijn vijfde interland te gaan spelen voor de 'Leone Stars', de nummer 122 van de FIFA-wereldranglijst.

Het waren een paar hectische dagen voor Sillah, die niet lang had om na te genieten van de bevrijdende 3-2 waarmee hij zijn ploeg naar de zesde plek in de Betnation Divisie schoot. "Ik moest de avond na de wedstrijd meteen vliegen. Het was een drukke dag", vertelt hij vanuit Marokko.

 • Ibrahim Sillah
  De spelers van Sierra Leone tijdens de training, Ibrahim staat met nummer 12 in het midden
 • Ibrahim Sillah
  De spelers van Sierra Leone tijdens de training, Ibrahim Sillah met nummer 12
 • Ibrahim Sillah
  Ibrahim Sillah (m) met zijn ploeggenoten

De 28-jarige Sillah speelt in Nederland zijn wedstrijden bij het bescheiden ACV uit Assen. De club waar hij deze zomer terugkeerde na enkele jaren in het Duitse amateurvoetbal vertoefd te hebben.

In zijn tijd bij Kickers Emden werd hij benaderd door de bondscoach van Sierra Leone om voor zijn geboorteland uit te komen. "Een fantastisch moment voor mij. Ik kon het niet geloven", zegt Sillah, die in de jeugd ook al voor zijn land speelde. "Maar het is hard werken, hoor. Ook al speel ik op een lager niveau, ik moet er heel erg mijn best voor doen. Anders kan ik ook niet meekomen natuurlijk, want we hebben veel goede spelers."

Zo kwam het dus dat Sillah vorig jaar maart zijn debuut mocht maken. Sindsdien wordt hij geregeld opgeroepen, maar is hij nog geen vaste waarde. "De trainer bepaalt en laat iedere wedstrijd anderen spelen", zegt Sillah daarover. "Maar dat maakt mij niet uit. Al speel ik maar tien of vijf minuten, ik vind het altijd leuk om te doen."

Sillah tegen Salah

Na het duel met Ethiopië, de nummer 143 van de wereld, wacht zondag een clash met Egypte, een Afrikaanse voetbalgrootmacht. In eerste instantie wil Sillah daar weinig over zeggen. "Ik wil eigenlijk nog niet over Egypte praten, want eerst spelen we nog tegen Ethiopië. Daarna kijken we wel weer verder."

Toch is hij wel een klein beetje met die wedstrijd bezig. Want was hij zaterdag nog in duel met oud-prof Lex Immers, zondag is Liverpool-vedette Mohamed Salah misschien wel zijn directe tegenstander.

"Dat is wel heel bijzonder. Hij is een grote voetballer. Als ik tegen zo'n speler zou mogen spelen, hoe mooi zou dat zijn? Als ik tegen hem kom te spelen... Dat gevoel is niet te beschrijven."

Mohamed Salah voor de oefeninterland tegen Tunesië in september

Sillah heeft veel respect voor Salah en zijn medespelers, maar is niet van plan om alleen maar met grote ogen naar de wereldster te gaan staren. "Ze hebben meer goede spelers. We gaan niet tegen Salah spelen, we gaan tegen Egypte spelen. En wat betreft mijzelf: ik ga gewoon mijn eigen spel spelen. Ik ga niks bijzonders doen. Dat heb ik nooit gedaan."

Maar stel, Sillah staat in het veld terwijl het laatste fluitsignaal nadert. Gaat hij dan een paar stapjes dichter bij Salah staan om zijn shirtje te vragen na afloop? Lang hoeft Sillah niet na te denken over zijn antwoord.

"Als dat zou lukken, zou het heel mooi zijn. Sommige teamgenoten zullen het niet allemaal zeggen, maar ze willen dat zeker ook wel. Maar ik ga vooral genieten van al deze momenten. Dit komt niet vaak voor voor spelers als ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl