De Landrover van de koningin
NOS Nieuws

Auto die eigendom bleek van Queen Elizabeth geveild voor 150.000 euro

Oog voor detail, wat durf en doorzettingsvermogen hebben zich uitbetaald voor een Britse autoverkoper. Hij betaalde ruim 35.000 euro voor een terreinwagen omdat hij vermoedde dat koningin Elizabeth er ooit eigenaar van was geweest. Dit weekend leverde het voertuig het viervoudige op.

De anonieme verkoper kwam de Landrover uit 2004 deze zomer tegen op een veiling. In de papieren werd niet gerept over een koninklijk verleden, maar in het serviceboekje stond wel een onderhoudsbeurt in Aberdeen, vlak bij het koninklijk buitenverblijf Balmoral.

Van de Queen was bekend dat ze graag tochtjes op haar landgoed maakte in het oer-Britse merk. In de Tweede Wereldoorlog had ze nog geleerd aan die voertuigen te sleutelen als lid van de vrouwelijke hulptroepen.

De eerste eigenaar van de auto had enkele aanpassingen laten uitvoeren die wezen in de richting van de koningin. Zo was er een extra set onopvallende koplampen aangebracht, zoals burgerauto's van de politie dat vaak hebben.

Corgi's

Ook was de eigenaar van de Range Rover duidelijk een hondenliefhebber, met een rek en een vuilmat in de kofferbak. Dit deed de verzamelaar denken aan de corgi's waar Elizabeth om bekendstond.

En dan waren er nog handgrepen en opstapjes die het instappen vergemakkelijken voor een ouder persoon of die iemand die klein van stuk is. Elizabeth liep tegen de 80 toen de auto werd afgeleverd en was 1,63 meter lang. Allemaal genoeg aanwijzingen voor de autoliefhebber om een gokje te wagen.

Neem hier een kijkje in de auto:

Na de aankoop moest de man zijn vermoeden nog bewijzen. Het koninklijke wagenpark staat niet op naam van de vorst, dus eigendomspapieren boden geen aanknopingspunt. Na lang speuren ontdekte hij echter beelden van de Windsor Paardenshow uit 2005 waar Elizabeth tot zijn grote vreugde achter het stuur kroop van dezelfde epsom-groene Landrover.

Gelukkig kwam ook het kenteken in beeld: BN04 EPU. Dat was sluitend bewijs. "Hij is er uren aan kwijt geweest, dagen", zegt de veilingmeester. "Doordat hij zijn huiswerk deed, is het mysterie opgelost."

Met dat bewijs durfde de veilingmeester dit weekend hoger in te zetten: de richtprijs voor de terreinwagen met 176.504 kilometer op de teller lag op minstens 45.000 euro. De eindprijs werd uiteindelijk een veelvoud daarvan: 150.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl