Raphael Dwamena
NOS Voetbal

Ghanees international Dwamena (28) overlijdt aan hartstilstand bij duel in Albanië

Tijdens een wedstrijd in Albanië is zaterdag voetballer Raphael Dwamena op 28-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. De achtvoudig international van Ghana zakte neer tijdens het duel tussen FK Egnatia en FK Partizani.

Onderweg naar het ziekenhuis bezweek de voetballer aan de gevolgen. Alle Albanese sportwedstrijden zijn voorlopig opgeschort.

Dwamena kampte al langer met hartproblemen. In 2017 kwam dat aan het licht bij de medische keuring bij de Engelse club Brighton & Hove Albion, die daardoor afzag van een transfer. De voetballer besloot te blijven spelen met een defibrillator, tegen het advies van zijn artsen in.

In 2021 zakte de Ghanees al eens in elkaar op het veld, bij een wedstrijd van zijn toenmalige Oostenrijkse club Blau Weiss Linz. De oorzaak zou een schok van zijn hartkastje geweest zijn, zo constateerden artsen naderhand. Ze adviseerden hem opnieuw om te stoppen met voetballen.

Dwamena gaf daar geen gehoor aan. Begin dit jaar tekende hij bij Egnatia. Op zaterdag kwam zijn loopbaan op tragische wijze ten einde. In de 24ste minuut van het duel met Partizani stortte de linksbenige aanvaller ter aarde.

Dwamena speelde gedurende zijn carrière voor verschillende clubs. Hij kwam in de Spaanse La Liga uit voor Levante en diende diverse clubs in Zwitserland, Oostenrijk en Denemarken. In 2017 en 2018 speelde hij acht keer voor het nationale team van Ghana en maakte twee doelpunten.

In Nederland slagen cardiologen er steeds vaker in om de carrière van sporters met hartproblemen te redden. Hoe dat precies zit, leggen we uit in deze explainer.

Hoe artsen de carrières van topsporters met een hartprobleem kunnen redden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl