NOS NieuwsAangepast

Assad: nationale dialoog begint snel

President Assad van Syrië zegt dat "saboteurs" verantwoordelijk zijn voor het bloedige conflict in het land. "Het heeft niets met hervormingen te maken", zei hij in een televisietoespraak. Het is voor het eerst in twee maanden tijd dat Assad het Syrische volk toespreekt.

In de toespraak kondigde hij aan dat er een nationale dialoog begint, zodra iedereen het eens is over de procedure. Hij wil daarbij geen enkele buitenlandse inmenging, omdat "de Syriërs zelf hun problemen moeten oplossen".

Syrië zou het slachtoffer zijn van een buitenlands complot, dat vandalisme, dood en verderf wil zaaien. Hij maakte een onderscheid tussen vreedzame anti-regeringsbetogers en 'saboteurs'. In totaal zouden zo'n 64.000 saboteurs gezocht worden door de Syrische justitie.

Hervormingen

Met de betogers zegt hij te willen praten over politieke hervormingen. De gesprekken zouden al gaande zijn, maar kunnen volgens Assad niet succesvol zijn in een instabiele situatie. Een deel van de betogers zou "rechtvaardige eisen" hebben. Ook wil Assad uitzoeken of recentelijk verleende amnestie aan politieke activisten kan worden uitgebreid.

Assad noemde ook de onlusten in de noordelijke stad Jisr-al-Shughour. Daar zouden volgens het regime 120 agenten gedood zijn door betogers. Het zou gaan om schutters met geavanceerde wapens en goede communicatie. Gevluchte betogers houden vol dat dissidenten van het Syrische leger verantwoordelijk zijn voor het bloedbad.

Toezeggingen

Het is Assads derde toespraak sinds de demonstraties in maart begonnen. De laatste keer dat Assad het volk toesprak, was twee maanden geleden. Toen deed hij toezeggingen aan de oppositie, maar in de praktijk bleef hij keihard optreden tegen de betogers.

Meteen na de toespraak gingen in een aantal steden opnieuw mensen de straat op. Ze riepen leuzen als "Geen dialoog met moordenaars!". Elke betoging wordt door het leger met geweld beëindigd.

Sancties

De EU-ministers bereiden intussen nieuwe maatregelen tegen het regime van president Assad voor. Als het geweld tegen de betogers niet stopt, kan Syrië op zwaardere sancties van de EU rekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl