Irene Schouten
NOS Schaatsen

Deze winter volg je het schaatsen live bij de NOS, van wereldbekers tot NK’s en WK’s

In bijna tien jaar tijd was het aantal Nederlandse schaatsers dat zich plaatste voor de wereldbekers niet zo groot. Liefst 34 verschillende rijders bemachtigden bij het kwalificatietoernooi een startbewijs. Slechts eentje minder dan in recordseizoen 2014/2015.

Vrijdag gaat het wereldbekerseizoen van start in het Japanse Obihiro, maar nog niet alle Nederlanders zijn erbij. De schaatsers van AH-Zaanlander, onder anderen Irene Schouten en Marijke Groenewoud, slaan het weekeinde over.

Live bij de NOS

Alle wereldbekers zijn dit seizoen live te volgen bij de NOS, net als de andere toernooien. Nationale, Europese of wereldkampioenschappen, het is ook deze winter allemaal te zien, te horen en te lezen bij de NOS.

Bekijk hieronder welke Nederlanders zich plaatsten voor de wereldbeker:

 • NOS
  De Nederlanders bij de wereldbeker in Obihiro
 • NOS
  De Nederlanders bij de wereldbeker in Obihiro
 • NOS
  De Nederlanders bij de wereldbeker in Obihiro

De wereldbeker bestaat dit seizoen uit zes wedstrijdweekeinden, verdeeld over drie continenten. De eerste wedstrijden zijn vanaf vrijdag in Obihiro (10-12 november) en worden vroeg in de Nederlandse ochtend gereden.

Alle afstanden zijn elke dag vanaf 6.25 uur live te volgen op NOS.nl, in de NOS-app, de app op je smart-tv en op NPO Extra. Samenvattingen zijn te zien in Studio Sport op NPO 1, met op zaterdag een extra uitzending vanaf 17.10 uur.

Bekijk hier het programma van komend weekeinde:

 • NOS
  Programma World Cup Obihiro
 • NOS
  Programma World Cup Obihiro
 • NOS
  Programma World Cup Obihiro

Volgende week (18-20 november) keren de schaatsers teug naar de olympische baan van Peking. Het wordt voor Schouten een weerzien met de ijshal waar ze in februari 2022 drie olympische titels veroverde.

Zo vaak als ze kon juichen op het ijs, zo weinig hebben Schouten en de andere sporters door de coronamaatregelen tijdens de Spelen van Peking kunnen zien. Maar daar zal ongetwijfeld verandering in komen.

De uitzendingen rond de wereldbeker in Peking beginnen elke dag om 9.50 uur en zijn drie dagen lang live te zien op NOS.nl en in de app met opnieuw samenvattingen op NPO 1.

Irene Schouten tijdens de Spelen van Peking

Na het tweeluik in Azië worden er in december twee wereldbekers in Europa gereden. Van 1 tot en met 3 december in het Noorse Stavanger, een week later (8-10 december) in het Poolse Tomaszów. Beide weekeinden zijn alle afstanden live te zien op de site en de app, zaterdag en zondag ook grotendeels op NPO 1.

NK in teken van EK en WK

Tussen half december en eind januari ligt de wereldbekercyclus even stil, maar het schaatsseizoen allerminst. Bij de NK afstanden (28-30 december) staan naast de nationale titels vooral tickets voor de EK en de WK afstanden op het spel.

De Europese kampioenschappen worden van 5-7 januari in Thialf gehouden en zullen vooral een opmaat zijn naar de ontknoping van het wereldbekerseizoen en de WK afstanden.

Daarvoor trekt de schaatswereld naar Noord-Amerika. Van 26 tot en met 28 januari wordt er een wereldbeker gereden op de snelste ijsbaan ter wereld. De lijst met wereldrecords kan erbij gepakt worden als Schouten, Jordan Stolz en Jutta Leerdam zich melden in Salt Lake City.

Een week later volgt de kennismaking met een nieuwe ijsbaan in Quebec, geopend in 2021. In Quebec vindt van 2 tot en met 4 februari de laatste wereldbeker plaats.

WK afstanden in Calgary

De wedstrijden in Quebec zijn daarmee ook de laatste test voor de WK afstanden. Van 15 tot en met 18 februari wordt in Calgary gestreden om de wereldtitels per afstand, het is het hoogtepunt van het schaatsseizoen.

Een week later vormen de NK allround en sprint (23 en 24 februari) de opmaat naar het slotstuk van het seizoen: de WK allround en sprint in Inzell (7 tot en met 10 maart).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl