De Kroatische minister Radman kust de Duitse minister Baerbock
NOS Nieuws

Kroatische minister zegt sorry na 'ongemakkelijke kus' op EU-top

De Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Radman heeft zijn excuses aangeboden na een poging om zijn Duitse collega-minister Baerbock te kussen. Dat gebeurde donderdag tijdens een bijeenkomst van de EU-ministers in Berlijn.

Op videobeelden is te zien dat Radman de hand schudt van Baerbock en zich vervolgens naar voren buigt om haar te kussen. Zij draait snel haar hoofd weg. Of het de bedoeling was om Baerbock op de mond te kussen, is onduidelijk.

Na het voorval kwam Radman onder vuur te liggen in eigen land. "Vrouwen zonder toestemming kussen is ook geweld, toch?", reageerde oud-premier Jadranka Kosor, die tussen 2009 en 2011 aan de macht was. De Kroatische vrouwenrechtenactivist Rada Boríc noemde de gebeurtenis "zeer ongepast".

Zie hieronder het moment van de kus:

Duitse minister draait weg bij kus van Kroatische collega

"Misschien was het een ongemakkelijk moment", heeft Radman nu gezegd tegen Kroatische media. "Als iemand daar iets slechts in ziet, bied ik die persoon mijn excuses aan." De Kroatische minister zei ook dat een "hartelijke begroeting" heel gebruikelijk is. "Het was een hartelijke menselijke interactie tussen collega's."

Minister Baerbock heeft tot nu toe niet gereageerd. Bronnen rond de Duitse minister zeggen volgens de krant Bild dat het ging om een ongemakkelijke poging elkaar snel te begroeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl