De iconische witte jurk die Marilyn Monroe droeg in de film 'The Seven Year Itch' is geveild voor 5,6 miljoen dollar (3,9 miljoen euro). Drie andere door Monroe gedragen jurken leverden nog eens 2,7 miljoen dollar (1,9 miljoen euro) op.

De jurken komen uit de collectie van actrice Debbie Reynolds. Reynolds kocht 50 jaar lang kostuums op uit bekende Hollywoodfilms. Ze was van plan om de kostuums onder te brengen in een filmmuseum, maar ze kreeg de financiering van het museum niet rond. Reynolds besloot toen haar collectie te verkopen. Een veilinghuis in Beverly Hills kreeg de opdracht de stukken onder de hamer te brengen.

Volgens verzamelaar Keya Morgan waren de prijzen die geboden werden "volkomen krankzinnig, zeker in deze tijd van recessie". Zelfs voor de jurk en de slippers van Judy Garland uit de 'Wizard of Oz' werd 1,75 miljoen dollar (1,2 miljoen euro) betaald. Dat terwijl die nooit in de film te zien zijn geweest; ze werden alleen gebruikt tijdens de oefeningen voor de scènes van de film.

Tranen

De veiling van de witte jurk van Marilyn Monroe duurde twintig minuten. Wie de jurk uiteindelijk gekocht heeft, is niet bekend. De koper bood anoniem via de telefoon. Debby Reynolds brak na de verkoop van de jurk in tranen uit.

De veiling van de verzameling van Reynolds is nog niet voorbij. De collectie is zo groot dat het veilinghuis er twee dagen voor uit heeft getrokken. De volgende veilingdag is in december.

STER reclame