Toekomst anonieme hulpsites onzeker

Aangepast

De toekomst websites zoals Proud2Bme voor mensen met een eetstoornis zoals anorexia, is onzeker omdat er geen geld meer voor is. Hulpverlenende organisaties betalen dit soort sites vaak zelf. Maar ze ontvangen er geen inkomsten voor. Een financiële regeling voor dergelijke sites laat nog op zich wachten.

Sites als Proud2Bme trekken steeds meer belangstelling. Het afgelopen jaar had Proud2Bme maandelijks 66.000 unieke bezoekers. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor, toen de site werd opgericht.

Bij Proud2Bme kunnen bezoekers online een psycholoog of diëtist raadplegen of ze kunnen iets kwijt op het forum. De site is geen vervanging voor therapie, maar een anonieme en laagdrempelige manier om personen met een eetstoornis op het pad van de hulpverlening te krijgen.

Bezuinigingen

De site is opgezet door het Centrum Eetstoornissen Ursula in Leidschendam, die het project ook betaalt. Daar staan volgens Eric van Furth van de kliniek geen geldstromen tegenover. Het probleem is dat ziektekostenverzekeraars geen vergoeding geven aan anonieme patiënten. De minister zou daar een regeling voor treffen, maar na jaren praten is die er nog steeds niet, zegt Van Furth.

Dit kabinet stelt eenmalig twee miljoen euro beschikbaar voor online hulpverleningmaar hoe dit geld precies wordt besteed en of sites als Proud2Bme hier aanspraak op kunnen maken, is nog onduidelijk.

STER Reclame