Nigerese militairen op archiefbeeld
NOS Nieuws

Zeker 29 militairen gedood bij aanval door jihadisten in Niger

Bij een aanval door jihadisten in het westen van Niger zijn zeker 29 militairen om het leven gekomen. Het ministerie van Defensie heeft dat bekendgemaakt op de nationale televisie.

Volgens de verklaring waren de militairen op de terugweg van een anti-terrorismeoperatie bij de grens met Mali toen ze werden aangevallen met explosieven. Meer dan honderd jihadisten in auto's en op motoren zouden erbij betrokken zijn geweest.

Defensie zegt niet welke groep achter de aanval zou zitten. Toen het leger terugvocht, werden volgens de verklaring ook tientallen terroristen gedood. De regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Junta

Sinds een staatsgreep eind juli staat Niger onder een militair bewind. Het aantal jihadistische aanslagen op militairen is sindsdien toegenomen. Volgens de BBC is de nieuwe aanval de dodelijkste. Vorige week donderdag kwamen zeker twaalf militairen om bij een soortgelijke aanslag.

Frankrijk, de voormalige kolonisator van Niger, heeft zo'n 1500 militairen in het land om jihadistische groepen te bestrijden, maar die worden voor het eind van het jaar teruggetrokken. Dat gebeurt uit protest tegen de nieuwe junta. Die had ook al gezegd geen prijs meer te stellen op de Franse aanwezigheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl