Marokkaanse koning levert macht in

time icon Aangepast

Koning Mohammed de Zesde van Marokko levert een deel van zijn politieke macht in. Dat heeft hij vanavond gezegd in een langverwachte toespraak over een hervorming van de grondwet. Die wordt op een aantal punten aangepast. De koning wil daarmee tegemoet komen aan de roep om meer democratie en burgerrechten in Marokko.

Begin maart had koning Mohammed al gezegd dat hij met "allesomvattende grondwettelijke hervormingen" zou komen. In het Noord-Afrikaanse land werd de laatste maanden regelmatig gedemonstreerd voor zulke hervormingen.

Premier

In de nieuwe grondwet wordt de macht van de koning grotendeels overgeheveld naar de premier, die ook formeel regeringsleider wordt. Bovendien wordt in de nieuwe grondwet ook de scheiding van de rechterlijke, wetgevende en bestuurlijke macht opgenomen.

Koning Mohammed houdt wel veel macht in het leger en godsdienstige zaken. Ook blijft hij betrokken bij benoemingen van ministers en leden van een nog te vormen Constitutioneel Hof.

Referendum

De Marokkaanse bevolking kan op 1 juli in een referendum stemmen over de nieuwe grondwet. De koning heeft in zijn toespraak gezegd dat hij voor zal stemmen.

Mohammed de Zesde is sinds 1999 koning van Marokko en staat aan het hoofd van de langst regerende koninklijke dynastie in de Arabische wereld.

Nederland

Naar wat koning Mohammed te zeggen had, werd ook uitgekeken door de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Juist vanavond was een bijeenkomst georganiseerd om te praten over de Arabische lente.

De Nederlands-Marokkaanse schrijver Abdelkader Benali zegt dat de voorstellen van de koning voor veel hervormingsgezinde Marokkanen "te weinig" zijn.

STER Reclame