NOS NieuwsAangepast

Saudische vrouwen houden actiedag

"We willen onze dingen kunnen doen zonder afhankelijk te zijn van chauffeurs. Het is niet omdat we zo van autorijden houden."

Aan het woord is een Saudische vrouw achter het stuur. In een amateurfilmpje op internet is te zien hoe ze in de vroege ochtend naar een supermarkt rijdt. De vrouw, die anoniem wil blijven en niet herkenbaar is omdat ze een sluier draagt, is één van de vrouwen die meedoet aan de actie Women2Drive.

Met de actie worden vrouwen die kunnen rijden of in het buitenland hun rijbwijs haalden, opgeroepen om vandaag de weg op te gaan en een filmpje van hun autorit online te zetten. Zo willen de vrouwen protesteren tegen het rijverbod dat voor hen geldt.

Afhankelijk

Saudi-Arabië is het enige land ter wereld waar vrouwen, zowel Saudische als buitenlandse, niet mogen autorijden. Ze moeten zich laten rijden door chauffeurs of door een mannelijk familielid. Een vrouw achter het stuur is niet bij wet verboden, maar er rusten wel zogenoemde fatwa's op, islamitische regels.

Omdat vrouwen ook geen gebruik mogen maken van het openbaar vervoer, zijn ze voor veel praktische zaken, zoals boodschappen doen, kinderen naar school brengen en naar werk gaan, volledig afhankelijk van mannelijke familieleden of chauffeurs. Het protest begon met een actie van de 32-jarige Saudische Manal Al-Sharif, een alleenstaande moeder met een goede baan bij een oliemaatschappij. Ze was het beu om afhankelijk te zijn van een chauffeur en besloot vorige maand zelf de weg op te gaan. In het filmpje van haar autorit dat ze online zette, spoorde ze andere Saudische vrouwen aan om hetzelfde te doen.

Arrestaties

Al-Sharif werd opgepakt. Negen dagen later kwam ze vrij, nadat ze had beloofd om te stoppen met haar online campagne Women2Drive en niet meer zou autorijden. Maar de campagne heeft inmiddels veel aandacht gekregen. De afgelopen weken werd een aantal vrouwen gearresteerd die het voorbeeld van Al-Sharif volgden en ondanks het verbod toch achter het stuur kropen of stiekem rijlessen volgden.

Ook krijgen de vrouwen steun van mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die er bij Saudi-Arabië op aandringt om vrouwen niet langer te beschouwen als tweederangsburgers.

Tweets

Op Twitter laten verschillende vrouwen weten dat ze deelnemen aan de actie van vandaag. Zo twittert een vrouw, die zich 'The Saudi Lady' noemt, dat ze samen met haar broer een ritje gaat maken. Iemand anders bedankt iedereen voor de steun die ze als vrouw krijgt.

Ook verschillende Saudische mannen twitteren dat ze vandaag hun vrouw hebben laten rijden. "My wife, Maha, and I have just come from a 45-minute drive, she was the driver through Riyadh streets", schrijft de Saudische Mohammed Al-Qahtani.

Hoeveel mensen uiteindelijk aan de actie hebben deelgenomen, is onduidelijk. De Saudische chauffeuses hebben wel laten weten dat ze doorgaan met hun actie, "totdat er een koninklijk besluit komt dat vrouwen ook mogen rijden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl