NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 24/9: Ouwehand spreekt PvdD toe na conflict • Klassieker in Amsterdam

Goedemorgen! Leden van de Partij voor de Dieren komen voor het eerst bijeen sinds het conflict tussen leider Esther Ouwehand en het partijbestuur. En in Amsterdam is de Klassieker Ajax-Feyenoord.

Eerst het weer: Het is vrij zonnig. Landinwaarts kunnen wat stapelwolken ontstaan. Bij een matige zuidenwind wordt het 19 graden aan zee tot 21 graden in het binnenland. Ook de komende dagen vrij zonnig en nog iets warmer.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier waar aan het spoor gewerkt wordt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Na de vijf partijcongressen van gisteren, is het partijcongres van de Partij voor de Dieren. Het is voor het eerst dat partijleider Esther Ouwehand de leden toespreekt sinds haar conflict met het bestuur.
  • In Spanje is een protest tegen de mogelijke amnestie van Catalaanse separatisten die in 2017 deelnamen aan de mislukte poging tot afscheiding van de regio. Die optie ligt op tafel omdat premier Sánchez de steun van de Catalanen nodig heeft om een nieuwe coalitie te kunnen vormen. De conservatieve oppositie is hier zwaar op tegen en houdt daarom een protest.
  • In de eredivisie wordt de Klassieker gespeeld: in de Johan Cruijff Arena neemt Ajax het op tegen Feyenoord. De wedstrijd begint om 14.30 uur en is onder meer te volgen op NPO Radio 1 en in een liveblog op NOS.nl.
  • En vanaf 12.30 uur rijden de mannen bij de EK wielrennen in Drenthe de wegwedstrijd. Namens Nederland doen onder anderen Olav Kooij en Bauke Mollema mee. Andere grote namen zijn onder anderen: Wout van Aert (België), John Degenkolb (Duitsland) en Filippo Ganna (Italië). De wegwedstrijd is vanaf 12.15 uur live te volgen op NOS.nl, in de NOS-app en op NPO 1.

Wat heb je gemist?

Armenië heeft de VN gevraagd om toezicht te houden in de enclave Nagorno-Karabach. Sinds woensdag geldt daar formeel een staakt-het-vuren, maar Armenië vreest voor de veiligheid van de etnische Armeniërs in het gebied.

De Armeense minister van Buitenlandse Zaken Mirzoyan deed een dringende oproep bij de Algemene Vergadering van de VN in New York: "Nadat het ze niet gelukt was de genocide in Rwanda te voorkomen, hebben de Verenigde Naties een mechanisme ingesteld voor preventie, zodat 'dit nooit meer' een betekenisvolle belofte werd. Maar vandaag staan we aan de vooravond van een nieuwe mislukking."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Paus Franciscus heeft bij een bezoek aan Frankrijk Europa opgeroepen samen het migratieprobleem aan te pakken. De paus zei dat de Middellandse Zee verandert van een 'mare nostrum (onze zee) en wieg van de beschaving in een 'mare mortuum' (zee van dood), een begraafplaats van de menselijke waardigheid.

Onderweg in het vliegtuig raakte de paus zichtbaar ontroerd door een foto van een kind van migranten. De foto is gemaakt door een journalist van persbureau Reuters.

Paus ontroerd na zien foto van migrantenkind: 'Ze worden in de zee gegooid'

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl