NOS Nieuws

Wekdienst 23/9: Veel politieke congressen • Protest tegen inkrimping ziekenhuis Heerlen

Goedemorgen! Vandaag houden veel politieke partijen hun partijcongres, in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen eind november. Verder is er protest tegen de geplande inkrimping van het ziekenhuis in Heerlen.

Eerst het weer: vanochtend vvooral in de kustgebieden enkele buien, soms met onweer en hagel. Vanmiddag breiden de buien zich landinwaarts uit. Tussendoor is er ruimte voor de zon en wordt het 16 tot 18 graden. Vanavond wordt het droog en klaart het op. Komende dagen vrij warm nazomerweer met geregeld zon en temperaturen oplopend tot boven 20 graden.

Het weer van zaterdag 23 september

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier waar aan het spoor gewerkt wordt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De VVD, het CDA, de SP, Volt en de BBB houden hun partijcongressen. Die staan uiteraard in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.
  • In Heerlen is er een manifestatie voor het openhouden van een volwaardig ziekenhuis. Er zijn plannen om het ziekenhuis vanaf 2030 in te krimpen, tot woede van mensen in de buurt, de negen gemeenten in de omgeving en de provincie. Als de plannen doorgaan, zou alle spoedzorg verplaatst worden naar Sittard-Geleen, ruim 20 kilometer verderop.
  • Meer dan 100 opvanglocaties van asielorganisatie COA openen de deuren. Mensen kunnen daar tussen 13.00 en 16.00 uur een kijkje nemen in een asielzoekerscentrum.
  • De Nederlandse finale van het Junior Songfestival is vanavond. De winnaar neemt het op 26 november in Frankrijk op tegen de kandidaten uit vijftien andere landen.
  • En er wordt gevoetbald: in de eredivisie speelt FC Volendam tegen Heracles Almelo, NEC neemt het thuis op tegen FC Utrecht, PSV gaat op bezoek bij Almere City FC en Heerenveen speelt tegen Excelsior.

Wat heb je gemist?

Arriva wil vanaf 2026 een aantal spoorlijnen gaan uitbaten waar nu nog NS-treinen rijden. De vervoerder wil op termijn 24 stoptrein- en 2 intercitytrajecten overnemen, zegt Arriva-topman Anne Hettinga tegen de Volkskrant.

Die spoorlijnen behoren tot het hoofdrailnet. Sinds jaar en dag wordt de concessie daarvoor onderhands gegund aan de NS, dat daarmee gevrijwaard blijft van concurrentie. Vervoerders als Arriva verzetten zich daar al langer tegen, ook via de rechter, maar tot nu toe zonder succes.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Oranjevrouwen in de Nations League hebben een verrassende en teleurstellende 2-1 nederlaag geleden tegen België in Leuven. Een fout van de debuterende keepster Jacintha Weimar in blessuretijd werd Nederland fataal.

Bekijk de samenvatting van België - Nederland

Mooi weekend!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl