Het staatsbanket
NOS Nieuws

Koning Charles en Camilla op staatsbezoek in Frankrijk

De Britse koning Charles en zijn vrouw Camilla zijn op staatsbezoek in Frankrijk. Het bezoek stond eigenlijk al gepland voor afgelopen maart, maar werd toen verplaatst vanwege de demonstraties en de daarmee gepaard gaande onrust in Frankrijk.

Charles en Camilla kwamen gisteren aan en blijven tot en met morgen. Het koningspaar verblijft in Parijs en Bordeaux. Het bezoek staat in het teken van het vieren van de "gedeelde geschiedenis, cultuur en waarden van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk", stond in de oorspronkelijke aankondiging.

Programma

Woensdag waren Charles en Camilla samen met Macron en diens vrouw Brigitte bij een herdenkingsceremonie bij de Arc de Triomphe. Daar legden ze een krans ter ere van "gedeelde opofferingen in het verleden".

In de avond was het staatsbanket in het Paleis van Versailles. Het Britse koningspaar werd daar als eregasten vergezeld door onder anderen Mick Jagger en Hugh Grant.

Vandaag hield Charles als eerste lid van de Britse koninklijke familie ooit een toespraak in het Franse parlement. Dat deed hij in het Frans.

Tijdens zijn speech verontschuldigde hij zich voor het onderbreken van het reces van het Franse parlement. "Ik ben zeer geroerd door het feit dat u hier allemaal aanwezig bent", luidden de excuses, die met gelach in de zaal werden ontvangen.

Koning Charles met uitgebreid applaus onthaald in Frans parlement

Charles en Camilla gaan later op de dag nog naar de Notre-Dame, de kathedraal die in 2019 deels afbrandde.

Verder praten ze in Bordeaux met hulpverleners die betrokken waren bij het blussen van de bosbranden in de regio vorig jaar. Ook spreken ze met militairen over de samenwerking van de twee defensieafdelingen van de landen. Tot slot bezoeken ze een wijngaard die inzet op duurzame wijnproductie.

 • AFP
  Aankomst bij het staatsbanket
 • EPA
  Charles en Macron bij de herdenkingsdienst
 • AFP
  Charles spreekt Franse Senaat toe
 • AFP
  Camilla speelt tafeltennis bij het WK Rugby
 • AFP
  Herdenkingsdienst bij de Arc de Triomphe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl