Ufuk Kâhya
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Wethouder Den Bosch stapt op na klachten personeel over zijn gedrag

De Bossche wethouder Ufuk Kâhya (GroenLinks) stapt per direct op. De wethouder ligt sinds enkele weken onder vuur vanwege beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, schrijft Omroep Brabant.

Gisteravond gaf Kâhya tijdens de raadsvergadering aan dat hij "met opgeheven hoofd en bezwaard gemoed" aftreedt. Burgemeester Mikkers noemt het vertrek van de wethouder "voor iedereen een hard gelag". De 35-jarige Kâhya werd begin dit jaar nog uitgeroepen tot 'Beste jonge bestuurder' van Nederland en was bezig met zijn tweede termijn.

Ambtenaren van de gemeente betichtten Kâhya eerder van onder meer het kleineren van en schreeuwen tegen medewerkers. Dat meldde het Brabants Dagblad begin deze maand na onderzoek.

De wethouder gaf toe dat hij erg gedreven is in zijn werk en "scherp" kan reageren. "Daarbij is mijn intentie overigens altijd om scherp te zijn op de inhoud, en nooit op de persoon. Als ik mensen onbedoeld toch persoonlijk geraakt heb, dan is dat niet goed en dat trek ik me aan", schreef hij in een brief. Hij kreeg coaching om te werken aan de manier waarop hij gesprekken voert, zei de gemeente in een verklaring.

Meerdere ambtenaren van de gemeente Den Bosch zouden mede door het gedrag van de wethouder zijn vertrokken, bleek uit exitgesprekken. Hoeveel dat er waren, wil de gemeente niet zeggen. Het college benadrukte dat het vertrek van medewerkers zelden terug te voeren is naar één oorzaak.

'Raakt me diep'

"Het raakt me diep dat er mensen zijn die in gesprek met mij last hebben gehad van mijn gedrag. Dat gaat in tegen alles waar ik voor wil staan. Ik kan in mijn werk veeleisend zijn en daarmee soms onbedoeld mensen hebben geraakt", aldus de wethouder van Gezondheid, Talentontwikkeling en Data gisteren in een verklaring.

Fractievoorzitter Van Roosmalen van GroenLinks vindt het vertrek niet terecht. "Een wethouder die vanuit passie en dadendrang zijn ambtenaren aanspoort waarbij het wellicht weleens wat schuurde. Dit is een organisatie waar mensen liever óver iemand spreken dan mét iemand. En daardoor verliezen de stad en GroenLinks een verdomd goede wethouder", citeert de lokale omroep Dtv Van Roosmalen.

Welles-nietes

Kâhya herkent zich naar eigen zeggen niet in alle aantijgingen maar vertrekt toch. "Tot feiten kan ik me verhouden, maar tot beelden en perspectieven niet." Hij maakt zich zorgen over deze dynamiek. Hij gunt ambtenaren en bestuurders een organisatie "waar niet óver elkaar maar met elkaar wordt gesproken".

Het college schrijft in een reactie op zijn vertrek: "Als wethouder heeft Ufuk Kâhya betekenisvolle resultaten geboekt voor de inwoners van 's-Hertogenbosch. Denk bijvoorbeeld aan zijn inzet op het gebied van gelijke kansen voor iedereen. Daar zijn we hem dankbaar voor."

Advertentie via Ster.nl