De stripvariant van Het Achterhuis
NOS NieuwsAangepast

Lerares in VS ontslagen om laten lezen dagboek van Anne Frank in stripvorm

Een lerares van een middelbare school in Texas is ontslagen nadat ze leerlingen passages uit het dagboek van Anne Frank had laten lezen, melden Amerikaanse media. Het gaat om een stripvariant van Het Achterhuis, die in het lokale schooldistrict niet op de leeslijst zou hebben gestaan.

De stripvariant van het dagboek is gemaakt in 2018 en gebaseerd op het wereldberoemde dagboek van het Joodse meisje. Frank zat tijdens de Tweede Wereldoorlog jarenlang ondergedoken in Amsterdam, werd verraden en stierf uiteindelijk in concentratiekamp Bergen-Belsen.

In sommige schoolbibliotheken in Texas en Florida is het stripboek niet meer te krijgen omdat ouders en anti-lhbti-groepen klaagden over seksueel getinte passages. Anne Frank schrijft in haar dagboek over geslachtsdelen en een mogelijke aantrekkingskracht tot vrouwen. Die passages komen ook in het stripboek voor.

Een lerarenvakbond in Texas veroordeelt het ontslag en noemt het een "aanval op de waarheid". Eerder zei het Anne Frank Fonds, dat de auteursrechten van Anne Frank beheert, dat het "een boek geschreven door een 12-jarige geschikt acht voor haar leeftijdsgenoten". De leerlingen van de ontslagen docent in Texas waren een jaar of 14.

Excuses

Met een e-mail bracht het bestuur van het schooldistrict de ouders op de hoogte. "Het lezen van deze inhoud zal onmiddellijk stoppen", stond in de mail. Ook schreef het bestuur dat de lerares haar excuses zal aanbieden aan de ouders, aangezien ze dat ook al bij het bestuur heeft gedaan.

De lerares werd een dag na het incident voor de klas weggehaald. Direct werd een vervangende docent aangesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl