De vuilcontainer waarin de baby werd gevonden
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

18 maanden cel geëist tegen ouders die baby in container achterlieten in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie eist 18 maanden cel en voorwaardelijke jeugd-tbs tegen de ouders van het pasgeboren kindje dat 2,5 jaar geleden werd gevonden in een vuilcontainer in Amsterdam. De rechtszaak werd gisteren en vandaag achter gesloten deuren gehouden omdat de ouders destijds minderjarig waren. Het OM spreekt tegen AT5 van gruwelijke, onvoorstelbare feiten.

In een vuilcontainer op het Meernhof in Amsterdam-Zuidoost werd in februari 2021 een pasgeboren meisje aangetroffen. Een buurtbewoonster hoorde tijdens het weggooien van haar vuilnis een geluid uit de container komen. Ze wist naar eigen zeggen meteen dat het een baby'tje was en schakelde de hulpdiensten in. De brandweer slaagde erin het kind levend uit de ondergrondse container te halen.

Een paar dagen na de vondst wist de politie een jongen en een meisje van 17 aan te houden voor het achterlaten van de baby. Zij bleken de ouders van het kind te zijn. Volgens de advocaat Gerald Roethof, die de vader bijstaat, was het tweetal ervan overtuigd dat het meisje was overleden. Roethof vertelde eerder dat de twee jongeren in paniek raakten en niet wisten wat ze moesten doen. "Ze hebben met het kind op straat gelopen, kwamen op een gegeven moment langs die vuilcontainer en toen is het kind daar 'geplaatst'."

Resten van andere baby in tuin

Tijdens het onderzoek naar de baby in de vuilcontainer stuitte de politie op gesprekken over een tweede baby. Van dat kind zijn uiteindelijk resten gevonden in de achtertuin van de woning van de moeder. De twee zijn volgens het OM ook verantwoordelijk voor de dood van dat kind.

Over de strafeis zegt het OM dat die misschien niet heel hoog klinkt, maar dat er een maximum van twee jaar cel geldt in zaken met minderjarige verdachten. Verder neemt het OM de ouders kwalijk dat ze niet genoeg hebben meegewerkt aan het onderzoek.

Met het meisje dat levend uit de container is gehaald, gaat het naar omstandigheden overigens goed. Ze staat onder gezag van jeugdbescherming, zei het OM.

Advertentie via Ster.nl