NOS Voetbal

Reünie Feyenoord uit 1970 voor Celtic-duel: 'Feyenoord heeft het goed op de rit'

Israël over reünie van Feyenoord uit 1970: 'We hebben een geweldige periode gehad'

Honderduit praatten ze, terwijl ze herinneringen ophalen uit een grijs verleden. De spelers van Feyenoord die in 1970 de Europa Cup I wonnen, kwamen een dag voor de tweede wedstrijd ooit tegen Celtic samen in Rotterdam. Beide ploegen staan vanavond in De Kuip tegenover elkaar in de Champions League.

Ze zijn wat brozer dan 53 jaar geleden, toen Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europa Cup I won. Het favoriete Celtic werd in San Siro met 2-1 verslagen, dankzij doelpunten van Rinus Israël en, diep in de verlenging, Ove Kindvall. Maar vraag ze naar die meidag in 1970 en de ogen beginnen te twinkelen.

Zelfspot

"Natuurlijk is het hartstikke leuk om elkaar weer te zien", zegt oud-verdediger Israël. "We hebben samen een hele leuke periode gehad bij Feyenoord. Een geweldige periode."

81 jaar is hij inmiddels, IJzeren Rinus. "We zijn op een leeftijd gekomen dat we erg luid moeten spreken als we elkaar willen verstaan", zegt hij met enige zelfspot.

  • ANP
  • ANP
    Kindvall schiet op goal tegen Celtic
  • ANP
    De huldiging in Rotterdam

Compleet is het elftal van 1970 niet meer. Theo Laseroms (1991), Coen Moulijn (2011), Eddy Pieters Graafland (2020) en Wim Jansen (2022) zijn inmiddels overleden. Enkele weduwes zijn wel aanwezig. Willem van Hanegem moest afzeggen voor de reünie en Kindvall bleef om gezondheidsredenen in Zweden.

Maar de overige vijf basisspelers zijn erbij, maandagmiddag in Het Zalmhuis, schuin onder de Van Brienenoordbrug. Franz Hasil (79) is vanuit Oostenrijk gekomen. Israël is er, net als Piet Romeijn (84), Theo van Duivenbode (79) en Henk Wery (80).

Kettinkje

Romeijn draagt voor de gelegenheid een kettinkje dat hij van de club ontving na het winnen van de Europa Cup I. "Er kwamen 250.000 mensen naar de huldiging. Geweldig natuurlijk", haalt de rechtsback herinneringen op.

"Maar het bijzonderste vond ik nog dat de supporters van Celtic in rijen stonden te klappen bij ons hotel in Italië, voordat we de ochtend na de finale naar huis gingen. Dat vond ik héél mooi."

Romeijn: 'Ik ga nog elke thuiswedstrijd naar Feyenoord, maar ik ben de enige'

Israël doet nog een opvallende ontboezeming over het succesteam: "We waren niet allemaal even goede vrienden."

"Maar als we in het veld stonden, wist iedereen wat-ie moest doen. We hadden alle soorten spelers in het elftal. Technisch vaardige spelers, fysiek sterke spelers, spelers die het spel goed zagen. Het was een uitgebalanceerd team."

Goed op de rit

Tegenwoordig zien ze elkaar nog maar weinig. "Ik ga nog elke thuiswedstrijd naar De Kuip", vertelt Romeijn. "Maar ik ben de enige die er nog is, voor de rest zie je niemand meer. Helaas."

Dinsdagavond houdt Feyenoord op de eretribune een plekje vrij voor de helden van 1970. Israël heeft hoge verwachtingen van het Champions League-duel.

"Feyenoord heeft het dit seizoen heel goed op de rit. Ze hebben goede spelers aangetrokken. Van de Nederlandse topclubs staat Feyenoord er nu erg goed voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl