NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 19/9: Wat brengt Prinsjesdag? • Fries planetarium mogelijk werelderfgoed

Goedemorgen! Het is vandaag Prinsjesdag, inclusief gekke hoedjes, de balkonscène en natuurlijk de (al uitgelekte) inhoud van de Miljoenennota. En in New York begint de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Eerst het weer. Het is vanochtend en vanmiddag wisselend bewolkt. Vooral in het noordwesten kan een regenbui voorkomen. Langs de noordwestkust neemt de zuidwestenwind toe naar hard tot stormachtig, met een kracht van 7 of 8. Landinwaarts waait het matig tot krachtig. Het kwik stijgt naar 17 tot 20 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het demissionaire kabinet presenteert op deze Prinsjesdag de begroting voor volgend jaar. Omdat het volgende kabinet na de verkiezingen aan zet is, is de begroting dit keer 'beleidsarm'. Duizenden mensen trekken hoe dan ook naar het centrum van Den Haag om de Glazen Koets te zien. Koning Willem-Alexander houdt de troonrede. De onlangs 18 jaar geworden prinses Alexia is er voor het eerst ook bij.
  • Het is een spannende dag voor het Eise Eisinga Planetarium in Franeker, dat bekendstaat als het oudste functionerende planetarium ter wereld. Wordt dat uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed? Waarschijnlijk valt die beslissing vandaag in Saudi-Arabië. Het Friese planetarium werkt al decennia aan het behalen van werelderfgoedstatus.
  • In New York komt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij elkaar. Vanaf 15.00 uur Nederlandse tijd geven diverse wereldleiders toespraken, onder wie de Amerikaanse president Biden en de Oekraïense president Zelensky. Tegelijkertijd is er een klimaatbijeenkomst op initiatief van VN-topman Guterres.

Wat heb je gemist?

Driekwart van de medewerkers in asielzoekerscentra heeft één of meerdere keren te maken gehad met ongewenst gedrag van een bewoner. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na een enquête onder het personeel. Het gaat vooral om uitschelden, intimidatie en bedreigingen, zo meldt persbureau ANP.

De opvangorganisatie deed eerder dit jaar ook onderzoek naar de werkomstandigheden binnen het COA. In die enquête zei bijna een op de drie medewerkers dat ze slachtoffer zijn geworden van ongewenst gedrag door collega's. Dat gaat vooral om buitensluiten, intimidatie en pesten, zegt het COA.

De situatie is daarmee de afgelopen jaren niet beter geworden: vier jaar geleden zei ruim de helft van de COA-medewerkers te maken te hebben gehad met ongewenst gedrag door bewoners. Ruim een kwart van het personeel zei het slachtoffer te zijn geweest van ongewenst gedrag door collega's.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Traditiegetrouw concurreren Beierse brouwerijen met elkaar in indrukwekkende tenten, waar duizenden mensen zich laven aan bier, worst en Bretzel. Maar op de menukaart prijken steeds vaker ook biologische en vegetarische gerechten.

'Ik heb een slecht geweten omdat hier dieren worden gegeten':

Ook de oer-Beierse tradities van het Oktoberfest worden onder de loep genomen'

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl