De redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

De EHEC-bacterie die begin juni bij twee Nederlandse groentetelers werd aangetroffen, is van een tot nu toe in Nederland onbekend type. De bacterie zat op twee partijen rodebietenspruiten, die inmiddels uit de handel zijn genomen.

Het is het RIVM niet gelukt om de bacterie te typeren. Dat maakt het zeer waarschijnlijk dat het om een onbekend type gaat. Het is nagenoeg uitgesloten dat de typering van een al bekend type EHEC zou mislukken.

Laboratoria

De bacteriestam wordt nu opgestuurd naar internationale referentielaboratoria in Rome en Kopenhagen.

Het RIVM hoopt dat onderzoekers daar er wel in slagen vast te stellen om welke EHEC-variant het gaat. De analyses in de buitenlandse laboratoria zullen enkele weken in beslag nemen.

Ziek

Er is dus nog niet veel te zeggen over hoe ziekmakend deze specifieke EHEC-variant is die begin juni bij twee telers van kiemgroenten in Kerkdriel en Langedijk is aangetroffen.

Alle EHECs mensen kunnen ziek maken, maar het ene type zorgt veel vaker voor ernstige niercomplicaties dan het andere. Die niercomplicaties kunnen de dood tot gevolg hebben.

De afgelopen tijd zijn bij het RIVM niet meer meldingen gedaan van ziektegevallen veroorzaakt door EHEC dan gebruikelijk. Er zijn acht Nederlanders ziek geworden, nadat ze in Duitsland een EHEC-besmetting hadden opgelopen.

Meer onderzoek

Het is niet zo verwonderlijk dat een onbekend EHEC-type opduikt. Sinds de uitbraak in Duitsland gaan mensen vermoedelijk eerder naar de huisarts met diarree. Een arts zal dan eerder geneigd zijn laboratoriumonderzoek te laten doen. Ook worden er ook meer partijen groente onderzocht.

Daarom is het logisch dat er meer besmettingen gevonden worden. Ook met onbekende typen van EHEC of andere bacteriën, omdat die nu eenmaal permanent veranderen.

STER reclame