Door verslaggever Jeroen Wielaert

De Nederlandse kunsten verzamelen zich voor een Mars der Beschaving. De stoet zal op zondagmiddag 26 juni vanuit Rotterdam optrekken naar Den Haag. Dat is aan de vooravond van de behandeling van de brief van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Met deze optocht wordt het protest tegen de aangekondigde cultuurbezuinigingen heftiger.

Marc van Warmerdam van muziektheater Orkater zal de mars vanavond officieel aankondigen bij de opening van theaterfestival De Parade in Rotterdam. Ongeveer tegelijkertijd wordt op Terschelling Oerol geopend, met geluidsboodschappen van SER-topman Alexander Rinnooy Kan en VNO-voorzitter Bernard Wientjes.

Boijmans bezet

De Mars vertrekt volgende week zondag in Rotterdam waar op dat moment de manifestatie Boijmans Bezet loopt. Met een bezetting van het Boijmans Museum willen de beeldende kunstenaars er protesteren tegen de bezuinigingen.

Vervolgens trekt de mars naar Den Haag. Daar wordt maandag betoogd op het Malieveld, tijdens de behandeling van de brief van staatssecretaris Zijlstra. Die staat vanaf 2013 voor een bezuiniging van 200 miljoen op cultuur. De staatssecretaris heeft al aangekondigd dat daarbij scherpe keuzes nodig zijn. Nu die keuzes duidelijk zullen worden, groeit de onrust binnen de kunstsector nog verder.

Solidariteit

Komende week zal de sector bekijken hoe de onderlinge solidariteit nog versterkt kan worden. Die lijkt nog enigszins te ontbreken. Dat blijkt na een oproep van Sjarel Ex, directeur van Boijmans, om de Nederlandse musea voor een week te sluiten.

Die oproep wordt bijvoorbeeld niet beantwoord door het Rijksmuseum in Amsterdam. Directeur Wim Pijbes heeft laten weten dat hij het publiek niet wil treffen met een dergelijke actie.

Aan Orkater-man Van Warmerdam zal het niet gelegen zijn: "Ik organiseer het niet, maar ik sta er wel achter. We zijn nu braaf genoeg geweest."

STER reclame