De brandweer bij de brand op de goederentrein bij Etten-Leur
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Brand in autotrein bij Etten-Leur veroorzaakt door foute spoedreparatie

Een brand op een goederentrein bij Etten-Leur vorig jaar werd veroorzaakt door een onjuiste spoedreparatie aan een bovenleiding. Dat concludeert ProRail na onderzoek. Bij de brand gingen ruim veertig auto's in vlammen op.

De brand, vandaag precies een jaar geleden, brak uit nadat een bovenleiding op de trein was beland. Volgens de spoorbeheerder brak de bovenleidingdraad en viel deze op de trein. Die draad werd meegesleurd en stond nog onder spanning, waardoor de auto's op de trein in brand vlogen.

Er werd daarna weer stroom op het draad gezet, maar bij het uitvoeren van deze handeling ging ook een schakelaar kapot. Daardoor schakelde de stroom niet meer af en liep er nog 18 minuten elektriciteit door de kapotte draad. "Dit falen kon niet worden opgemerkt op het bedieningscentrum en verergerde de brand", schrijft ProRail. Bij de brand raakte niemand gewond.

Bijdraad

Uit onderzoek blijkt dat de bovenleiding brak op een plek waar eerder een spoedreparatie was uitgevoerd vanwege slijtage. De leiding werd tijdelijk gerepareerd met een zogenoemde bijdraad, maar volgens ProRail had dat eigenlijk niet gemogen. "Het plaatsen van bijdraden is niet meer toegestaan, omdat deze reparatiemethode tot grotere schade en meer hinder leidt op het moment dat de draad daar toch breekt", aldus de spoorbeheerder.

ProRail heeft gecontroleerd of er nog meer van zulke foute reparaties waren uitgevoerd. Die zijn inmiddels hersteld, meldt Omroep Brabant. Ook is de werkwijze aangepast voor als er bovenleidingen worden gerepareerd. Er wordt nu eerst contact opgenomen met de treindienstleider in het getroffen gebied voor er weer stroom op de draad wordt gezet, aldus ProRail.

Bij de brand in de goederentrein raakte ook het spoor beschadigd. Vanwege de herstelwerkzaamheden reden er tussen Breda en Roosendaal twee dagen lang geen treinen.

Advertentie via Ster.nl