NOS NieuwsAangepast

ING verkoopt Amerikaanse dochter

ING verkoopt zijn dochter ING Direct USA aan de Amerikaanse bank Capital One. Die betaalt daarvoor 9 miljard dollar: ruim 6 miljard in contanten en de rest in aandelen.

De toezichthouders moeten nog wel met de deal akkoord gaan. ING moest de internetbank verkopen van de Europese Commissie, die anders geen goedkeuring zou geven voor de staatssteun die ING in 2008 en 2009 heeft ontvangen.

ING-baas Jan Hommen is blij met de deal. "ING neemt kordate stappen om de bank te herstructureren. Dit bewijst dat we zorgvuldig maar doortastend aan de voorwaarden van de Europese Commissie willen voldoen.""

Toch vindt Hommen het jammer dat ING zijn dochter kwijtraakt. "Het was een pareltje in ons pakket. Het is altijd een groeiend bedrijf geweest."

Belang

De Amerikaanse tak van ING Direct werd in 2000 opgericht. De bank telt ruim 2200 medewerkers en 7,7 miljoen rekeningen, onder meer hypotheken, betaal- en spaarrekeningen. De ING Direct-banken in onder meer Canada, Australië, Frankrijk en Duitsland blijven gewoon van ING.

Doordat Capital One deels in aandelen betaalt, krijgt ING een belang van 9,9 procent in die bank. Daarmee is de Nederlandse bank in een klap de grootste aandeelhouder van Capital One en mag de bank een lid van de raad van bestuur benoemen.

Capital One is in grootte de negende bank van de VS. De bank heeft zo'n 1000 filialen in het land.

Hommen vindt Capital One een "prima eigenaar". Doordat ING Direct in goede handen is, hoopt hij dat ING als aandeelhouder ook in de toekomst van het voormalige dochterbedrijf kan profiteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl