Eén schip, negen camera's en 134 uur live televisie langs één van de mooiste kusten ter wereld. De Noorse omroep NRK is begonnen met het uitzenden van een mega-documentaire van een bootreis langs de Noorse kust.

Vanaf Bergen in het zuiden van het land is het passagiersschip de MS Nordnorge vertrokken voor de zesdaagse reis naar Kirkenes, helemaal in het noorden van Noorwegen, vlakbij de Russische grens. Tweeëntwintig cameramensen bedienen negen vaste en handheld camera's die continu live beelden doorsturen naar het televisiekanaal NRK2.

Televisiekijkers kunnen de hele reis langs de imposante fjorden 24 uur lang volgen. Ze hoeven zich geen zorgen dat ze 's nachts niet zien, want het is bijna midzomernacht en dan gaat de zon in het hoge noorden niet onder.

Natuurschoon

's Werelds langste live documentaire is inmiddels aangemeld voor het Guinnes Book of Records. Het record zal wel gevestigd worden, maar daar is het projectmanager Thomas Hellum niet in de eerste plaats om te doen.

Het gaat vooral om het natuurschoon. "We doen dit om de wereld deze prachtige reis te laten zien en die rechtstreeks in de huiskamers te brengen, zo langzaam en zo echt mogelijk zodat mensen het gevoel hebben dat ze er echt bij zijn."

De documentaire is hier te volgen; de site kan traag zijn door grote drukte.

STER reclame