Fraaie primeur Kruijswijk

Aangepast op

Steven Kruijswijk heeft in de Ronde van Zwitserland zijn eerste overwinning als prof geboekt.

De Rabobank-renner won de zesde rit van Tobel Tägerschen naar Triesenberg met de aankomst op een col van de buitencategorie.

Kruijswijk rondde het ploegenspel van Rabobank, dat verder met Bauke Mollema en Laurens ten Dam in de voorste groep vertegenwoordigd was, kundig af met een beslissende aanval op twee kilometer van de meet.

De Italiaan Damiano Cunego, die op 0.17 derde achter Levi Leipheimer werd, behield de gele leiderstrui.

Perfect

"Dit is geweldig voor mij, maar ook voor het team", reageerde een opgetogen Kruijswijk, die nog geen drie weken geleden als nummer negen de Ronde van Italië afsloot. "We hebben 's ochtends de mogelijk tactieken besproken en hebben het perfect gespeeld."

"Eerst ging Mollema in de aanval en vervolgens Cunego. Toen hij werd teruggehaald ben ik zelf gedemarreerd. Ik wist dat ik goed in mijn ritme moest blijven. Het was heel zwaar, maar ik was ervan overtuigd dat ook de mannen achter mij pijn leden."

Val Soler

De etappe werd overschaduwd door een zware val van Mauricio Soler, die in het klassement tweede stond. De Colombiaan werd naar een ziekenhuis vervoerd.

Door het wegvallen van Soler steeg Mollema naar de tweede plaats. Hij staat op 1.23 van Cunego. Kruijswijk is derde op 1.36, terwijl Ten Dam zesde staat op 2.24.

De Rabocoureurs worden omringd door erkende topcoureurs als Cunego, Fränk Schleck (vierde) en Leipheimer (vijfde). "Hier moeten we toch even met z'n allen van genieten", vond ploegleider Frans Maassen. "Een geweldige dag voor Rabo, maar ook voor het Nederlandse wielrennen."