De Democratische politicus Anthony Weiner heeft bevestigd dat hij terugtreedt uit het Huis van Afgevaardigden. Hij zei dat hij niet verder kon in de controverse die rondom hem is ontstaan.

De 46-jarige Weiner maakte zijn aftreden bekend in de New Yorkse wijk Brooklyn en bood verontschuldigingen aan voor "de beschamende vertoning die ik heb veroorzaakt". Weiners vrouw Huma Abedin was niet bij de verklaring van Weiner aanwezig.

Weiner lag onder vuur door de pikante foto's van zichzelf die hij aan vrouwen heeft gestuurd. Eerst beweerde Weiner dat iemand zijn Twitter-account had gehackt, maar later gaf hij toe dat hij de foto's zelf had verstuurd.

De afgelopen week hebben partijgenoten druk op Weiner uitgeoefend om af te treden, en president Obama zei in een interview dat hij zou opstappen als hij in Weiners schoenen stond.

Druk te groot

Volgens correspondent Eelco Bosch van Rosenthal is de reden van zijn vertrek wel duidelijk. De druk op Weiner, vooral vanuit zijn eigen Democratische partij, was te groot geworden. Verder is volgens Bosch van Rosenthal niet zo zeer het 'seksschandaal' zelf de reden van het vertrek, maar de leugens die hij erover verspreidde nadat de foto's waren opgedoken.

STER reclame