Het kabinet neemt verder afstand van Nederland als multiculturele samenleving. Dat schrijft minister Donner in een brief aan de Tweede Kamer over het integratiebeleid.

Integratie is niet langer de verantwoordelijkheid van de overheid, maar van de migrant. Die wordt nog meer verplicht om in te burgeren, om te voorkomen dat mensen langs elkaar gaan leven en niemand zich meer thuisvoelt, schrijft Donner.

Gezichtsbedekkende kleding

Hij stopt met het geven van subsidie voor de integratie van specifieke groepen allochtonen. Verder worden gedwongen huwelijken strafbaar en komt er een verbod op gezichtsbedekkende kleding.

Donner spreekt van een koerswijziging. Hij zegt dat hij streeft naar "een Nederland dat weliswaar verandert door de komst van mensen uit het buitenland, maar nog wel herkenbaar is als het Nederland uit het verleden en het Nederland dat wij willen doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen".

'Historische vergissing'

PvdA-leider Cohen spreekt van een "historische vergissing". Volgens hem wordt dezelfde fout gemaakt als in de jaren zestig tot tachtig van de vorige eeuw: het kabinet leunt achterover en zegt tegen de migranten dat ze het zelf maar moeten uitzoeken. "Hier krijgen we over een aantal jaar de rekening van gepresenteerd."

Wat vindt u van de plannen van het kabinet? Reageer op ons weblog.

STER reclame