NOS NieuwsAangepast

Aanjager streepjescode overleden

De man die zorgde voor de doorbraak van de streepjescode is overleden. Alan Haberman leidde begin jaren 70 een commissie die de barcode introduceerde in Amerikaanse supermarkten.

"We kunnen alles op de wereld een nummer en identiteit geven. Dat is nu een gemeenplaats, maar het was toen echt vernieuwend", zei Haberman recentelijk nog in een interview.

De streepjescode was al in de jaren 40 bedacht, maar omdat er nog geen goede scanners waren, werden streepjescodes aanvankelijk nauwelijks gebruikt. Dat veranderde met de introductie van betere lasers in de jaren 60. Vanaf dat moment begonnen supermarkten symbolen te introduceren op verpakkingen. Naast de streepjescode waren dat ook bijvoorbeeld cirkeltjes en stipjes.

Leveranciers drongen aan op een uniform systeem, uit angst dat er verschillende symbolen op verpakkingen gedrukt moesten worden. Haberman, zelf directeur van een supermarktketen, leidde de commissie die de standaard moest kiezen.

Pakje kauwgum

"Bedenk eens hoe complex het was. Het moest werken op kortingsbonnen, vlees, tijdschriften. En elk item had weer andere problemen. Waar we ook keken waren weer nieuwe problemen. Maar het lukte ons. Het systeem was flexibel genoeg om alles op te lossen."

Op 26 juni 1974 werd er voor het eerst een streepjescode gescand in een supermarkt in Ohio: een pakje kauwgum van 67 dollarcent.

Er werd gekozen voor de tien verticale streepjes omdat die eenvoudig te printen waren en makkelijk te scannen. De streepjes werden verdeeld in twee groepen: de eerste serie identificeerde het bedrijf, de tweede reeks het product.

Alternatieven

Het systeem werkte zo goed dat al binnen drie jaar een internationale versie werd ontwikkeld. Uitgangpunt was het Amerikaanse systeem, al kwam er nu aan het begin een nummer bij om het land aan te geven. Zo betekent 87 aan het begin dat de code in Nederland is geregistreerd. Boeken kregen een speciale reeks voor ISBN-codes, 978 en 979.

Inmiddels zijn er al weer alternatieven voor de streepjescode, maar Haberman was daar niet rouwig om. "De streepjescode is een instrument. Wij voerden de streepjescode in, maar nu zijn er tweedimensionale streepjescodes en RFID. Uiteindelijk zal het object zelf te identificeren zijn. De streepjescode zal er nog wel dertig jaar zijn, maar er zijn zoveel alternatieven in de wereld."

Alan Haberman is 81 jaar oud geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl