De Telegraaf Media Groep (TMG) heeft 53 miljoen euro betaald voor de overname van Hyves. Dat schrijft Raymond Spanjar, een van de oprichters, in het boek 'Van 3 naar 10.000.000 vrienden' over de geschiedenis van de sociale netwerksite Hyves.

TMG nam de succesvolle site eind vorig jaar over van Spanjar en zijn vrienden Floris Rost van Tonningen en Koen Kam. Het drietal begon zeven jaar eerder met een toen nog nieuw fenomeen; een internetsite waarop je vrienden kan worden met elkaar.

"Het werd een bizar succes. Het explodeerde", vertelt de nu 34-jarige Spanjar in een interview in de Volkskrant. "Je moest op Hyves zijn om er bij te horen; iedereen was lid. Premier Balkenende, prinses Máxima, Wouter Bos."

Rio

Ook na de overname bleef Spanjar betrokken bij de site, maar vandaag maakte hij bekend dat hij zich terugtrekt.

"Ik wilde eigenlijk al jaren geleden stoppen met Hyves, maar het ging allemaal zo snel en hard. Het ging maar door", vertelt hij. "Ik wil dit niet nog twintig jaar doen. Ik wil mijn wereldreis afmaken. Ik wil weer wakker worden in Rio, of op Bali, of in Siberië. Dat is de echte reden dat ik nu stop".

Facebook

Met tien miljoen leden is Hyves nog steeds groot in Nederland. Maar het aantal leden stijgt nauwelijks meer en veel Hyvers hebben de overstap naar Facebook gemaakt.

Facebook heeft in Nederland naar eigen zeggen 4,8 miljoen actieve gebruikers. Daarmee is het bedrijf ruwweg half zo groot als Hyves. Het aantal Hyves-leden stijgt licht; het aantal Facebook-leden neemt iedere maand met een paar procenten toe.

Verschrikkelijk

Spanjar vindt dat "verschrikkelijk". "Ik vind het jammer dat het veranderd is. Iedereen moest en wilde erbij zijn in 2005, en dat is nu niet meer zo in zekere zin." Volgens het voormalige Hyves-boegbeeld is Hyves meer mainstream geworden. "Veel groter, meer een bedrijf."

Spanjer vindt dat we best wat trotser mogen zijn op Hyves. "Een klein land met 16 miljoen mensen houdt stand tegen Facebook, dat bijna de hele wereld domineert. Dat is toch verschrikkelijk gaaf?"

STER reclame