NOS NieuwsAangepast

Protest tegen verbod ritueel slachten

Vertegenwoordigers van joodse en islamitische organisaties hebben in de Tweede Kamer geprotesteerd tegen een verbod op onverdoofd ritueel slachten.

Zij deden dat tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het mogelijke verbod op het onverdoofd ritueel slachten.

De Britse opperrabijn Sacks vreest dat joden hun geloof niet meer kunnen uitoefenen als ze dieren niet meer zonder verdoving mogen slachten.

Onthecht

Volgens de voorzitter van de joodse gemeente Amsterdam, Esienmann, zullen velen in de joodse gemeenschap zich onthecht voelen van de rest van de Nederlands samenleving.

Voorzitter Altuntad van het Contactorgaan Moslims zei dat een verbod op ritueel slachten voor moslims hetzelfde is als een verbod op vasten.

Stress

In de Tweede Kamer tekent een meerderheid zich af voor een verbod op ritueel slachten. De Partij voor de Dieren heeft een initiatiefwetsvoorstel gemaakt waarin een einde wordt gemaakt aan het onverdoofd slachten. Dieren zouden veel stress en pijn hebben als ze niet eerst verdoofd worden.

De PvdA, VVD, SP, D66 en GroenLinks steunen het wetsvoorstel, maar bij joodse en islamitische organisaties is er veel ongerustheid en woede over het voorstel.

Mensenwerk

Volgens Sacks is de joodse slacht niet minder humaan dan de reguliere slacht, omdat het mensenwerk is en niet is gemechaniseerd. Verschillende sprekers wijzen erop dat dierenwelzijn hen aan het hart gaat.

Vandaag komen nog meer religieuze organisaties, rechtsgeleerden en wetenschappers aan het woord.

Het is nog niet duidelijk wanneer de politieke partijen een definitief standpunt innemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl