De VARA moet een fotomontage waarin Ron Boszhard wordt afgebeeld als Ratko Mladic rectificeren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Daarnaast krijgt de VARA ook een dwangsom opgelegd.

In de satirische rubriek Lucky TV werd de TROS-presentator gekleed in legeruniform afgebeeld met als bijschrift 'Ron Boszhard is Ratko Mladic'. In de begeleidende tekst stond dat Boszhard graag een keer als oorlogsmisdadiger afgebeeld wilde worden.

"Begrijp me niet verkeerd, ik vind oorlogsmisdaden heel erg. (...) Maar het leek me juist leuk omdat het zo contrasteert met mijn eigen karakter", zou Boszhard hebben gezegd. De presentator ontkent dat hij dit heeft gezegd en laat weten dat hij nooit aan het artikel heeft meegewerkt.

Schadevergoeding

De VARA wilde de foto en het bijbehorende artikel niet rectificeren, omdat het volgens de omroep duidelijk was dat het om een grap ging.

De rechter liet het belang van Boszhard, die ongevraagd in verband wordt gebracht met een oorlogsmisdadiger, zwaarder wegen dan de vrijheid van meningsuiting van de VARA. De omroep moet nu in de eerstvolgende editie van de VARAgids een rectificatie plaatsen van een halve pagina.

Een schadevergoeding werd afgewezen.

STER reclame