Het gevaarlijke stuk van het kanaal bij Mathaux op een foto uit 2008
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

In een dag ruim een ton opgehaald voor nabestaanden kano-ongeluk Frankrijk

Een inzamelingsactie voor twee zussen uit de Alblasserwaard die eind vorige maand allebei hun man verloren bij een kanotocht in Frankrijk, heeft na een dag al ruim 100.000 euro opgebracht. "Hartverwarmend dat zo veel mensen geld doneren", zegt de initiatiefnemer van de actie, een derde zus, tegen de regionale omroep Rijnmond.

De twee mannen van 25 en 35 jaar verdronken in een kanaal in het Franse departement Aube. De lokale politie verklaarde dat de twee in een kano op een verboden stuk van het kanaal voeren en daar werden meegenomen door de sterke stroming.

De mannen lieten hun vrouwen en in totaal vier kinderen na. Een van de vrouwen is ook zwanger van een tweeling.

Steun in de rug

De doneeractie is opgezet om de weduwen op financieel gebied een steun in de rug te geven, vertelt Lois Blokland, een zus van de twee vrouwen, aan Rijnmond. "Donderdag tegen het einde van de ochtend heb ik 'm online gezet", zegt ze. "Dat er nu al zo veel geld is opgehaald, hadden we niet durven hopen."

Volgens Blokland is de inzamelactie massaal gedeeld op sociale media. "We komen uit een groot gezin. Mijn ouders hebben zestien kinderen. We hebben de actie met familie gedeeld, met de vraag of die het op sociale media willen delen", zegt ze.

Blokland zegt dat haar zussen sinds het ongeluk "heel sterk" zijn. "We zijn als gezin heel hecht en iedereen is er voor elkaar", zegt ze. "We hebben de afgelopen weken dan ook veel aan elkaar gehad. We hebben zo'n kracht ervaren, we zijn daardoor nog dichter bij elkaar gebracht. Dat had ook heel anders kunnen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl