Griekse premier verandert kabinet

time icon Aangepast

De Griekse premier Papandreou blijft aan, zo heeft hij bekendgemaakt in een tv-toespraak. Wel voert hij enkele veranderingen door in zijn kabinet.

Welke ministers en staatssecretarissen worden ontslagen, is nog niet duidelijk. Papandreou hoopt meer politieke steun te krijgen voor zijn bezuinigingsplannen, nu ook een paar partijgenoten tegen dreigen te stemmen.

Donderdag beslist het parlement over de nieuwe regering onder leiding van Papandreou.

Aanbod

Eerder vandaag bood de premier de oppositie aan om plaats te maken voor een regering van nationale eenheid. Het aanbod werd direct door de grootste conservatieve oppositiepartij verworpen.

Papandreou zou als ruilmiddel hebben geëist dat de eenheidsregering bereid is de door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds verlangde bezuinigingsmaatregelen door te voeren.

De conservatieven zeggen dat ze alleen in een dergelijke regering gaan zitten als die opnieuw gaat onderhandelen over de voorwaarden voor internationale steun.

De geplande bezuinigingen in Griekenland stuiten op veel weerstand. Een massale betoging in Athene liep vanmiddag uit op rellen.

Staatsschuld

De overheidsuitgaven gaan drastisch omlaag en de belastingen moeten omhoog, om te voorkomen dat de torenhoge staatsschuld verder oploopt. Ook zijn er plannen om staatsbedrijven te privatiseren. Dat moet 50 miljard euro opbrengen. Die maatregelen zijn nodig om in aanmerking te komen voor nieuwe financiële steun van de overige eurolanden.

Een jaar geleden kreeg Athene van de EU en het IMF al 110 miljard euro aan noodleningen toegezegd, maar dat blijkt niet genoeg. De eurolanden en de Europese Centrale Bank overleggen nu over aanvullende leningen van 85 miljard euro.

Nederlandse banken lopen veel minder risico bij een bankroet van Griekenland dan eerder werd gedacht. Uit een inventarisatie door de NOS blijkt dat de banken op dit moment nog maar voor 1,7 miljard euro uit hebben staan aan Griekse staatsobligaties.

De EU en het IMF hebben de afgelopen weken onderzocht of de voorgestelde bezuinigingen afdoende zijn. Hun conclusie is positief.

STER Reclame