NOS NieuwsAangepast

Griekenland: weinig risico voor Nederlandse banken

Door economieredacteur Bert van Slooten

Nederlandse banken lopen veel minder risico bij een bankroet van Griekenland dan eerder werd gedacht. Uit een inventarisatie door de NOS blijkt dat de banken op dit moment nog maar voor 1,7 miljard euro uit hebben staan aan Griekse staatsobligaties. Minister De Jager van Financiën schreef in zijn brief van afgelopen maandag aan de Tweede Kamer nog dat het om een bedrag van 3,7 miljard euro gaat.

In feite hebben de grote Nederlandse banken hun verliezen op Griekenland al genomen. Massaal hebben ze afstand gedaan van hun Griekse staatsobligaties. En daar waar de leningen afliepen, kochten de banken simpelweg geen nieuwe Griekse staatsleningen.

Zo is het belang van Rabobank afgenomen van 500 miljoen euro naar 200 miljoen. ING zit van de Nederlandse banken nog het diepst in Griekenland, maar ook de ING is teruggegaan. Van 2,4 miljard vorig jaar naar 1,4 miljard nu.

Topman Wijnaends van verzekeraar Aegon weet wel waarom: wij nemen geen risico's en Griekenland is vrij risicovol en dus hebben we dat afgebouwd.

Vertrouwen

Die rederenering vinden we bij meer banken, verzekeraars en pensioenfondsen terug. Ze vertrouwen het niet meer. Alleen banken die geld hebben zitten in bijvoorbeeld infrastructuur (de Griekse spoorwegen), zoals ABN Amro, laten dat geld zitten.

Overigens zijn het niet alleen de Nederlandse Banken die hun geld terughalen, ook Franse banken zoals bijvoorbeeld CreditAgricole heeft zijn belang in Griekenland fors afgebouwd.

De staatsobligaties worden opgekocht door meestal de ECB, maar ook de Centrale Banken van de diverse lidstaten, waaronder de Nederlandsche Bank kopen de schuldpapieren op.

Minister De jager heeft dat allemaal liever niet, hij hoopt dat de banken, verzekeraars en pensioenfondsen hun verantwoordelijkheid nemen en de staatsobligaties stilzwijgend verlengen of nieuwe kopen. De vraag is of de oproep van De Jager niet te laat komt, nu de banken bijna geen aandeel meer blijken te hebben in Griekenland.

De angst is begrijpelijk. Want als het land straks uiteindelijk toch failliet gaat dan komt de rekening toch terecht bij de ministers van Financiën en dus uiteindelijk bij de belastingbetaler.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl