"Indignados" protesteren in Barcelona

time icon Aangepast

In Barcelona protesteren studenten tegen de aangekondigde bezuinigingen. Catalaanse parlementariƫrs stemmen vandaag over de bezuinigingsplannen; zij willen de uitgaven met zo'n 10 procent drukken.

Rondom het parlementsgebouw was het zo onrustig dat sommige parlementariƫrs per helikopter naar hun werkplek werden gebracht. Zo'n 2000 'verontwaardigden' uitten hun ongenoegen over de economische crisis in Spanje en bezuinigingen waarover het regionale parlement in Cataloniƫ vandaag vergadert.

De Catalaanse regering wil 10 procent bezuinigen op onder andere gezondheidszorg, welzijn en onderwijs. De politie was al sinds dinsdag massaal aanwezig bij de ingangen van het park. Ze voorkwamen dat betogers een menselijke ketting rond het parlement zouden vormen.

Werkloosheid

De jongeren protesteren, onder de naam 15M, al sinds half mei. Vooral de hoge werkloosheid onder jongeren is een groot probleem in Spanje. In Madrid is zondag het tentenkamp al opgeruimd, maar het kamp in Barcelona staat dus nog overeind. Volgens onze correspondent zijn er in Madrid nog wel protesten en is de sociale onrust in het land nog zeker niet voorbij.