NOS NieuwsAangepast

AFMP: militair mogelijk doodgeslagen

Defensie onderzoekt de doodsoorzaak van de militair die gisteren in een ziekenhuis in Maastricht overleed. Volgens de militaire vakbond AFMP is hij mogelijk doodgeslagen.

Volgens voorzitter Wim van den Burg van de vakbond is zijn dood verdacht. "Wij zijn gistermiddag anoniem gebeld dat er tijdens het parcours zoveel klappen zijn uitgedeeld dat een militair daardoor in coma is geraakt en dat Defensie het binnenskamers wilde houden."

De man van 20 werd vorige week woensdag na een militaire oefening bij de Luchtmobiele Brigade onwel, waarschijnlijk door een bloeding in het hoofd. De militair deed mee aan een training zelfverdediging.

Klappen

De Landmacht doet onderzoek of er een verband is tussen de dood van de man en het parcours van de training voor zelfverdediging. Op het parcours krijgen de militairen klappen, maar volgens de Landmacht dragen ze daarbij wel beschermende kleding. De militairen krijgen een bit in, hoofdbescherming op en bokshandschoenen aan.

Volgens een woordvoerder van Defensie is het een stevige training, maar zijn er nooit eerder serieuze incidenten geweest, "al zal er heus wel eens iemand blauwe plekken van opgelopen hebben".

Volgens Van den Burg is dit niet de eerste melding over de training. "Wij vertrouwen erop dat er toezicht is, niet dat je dit soort incidenten krijgt. Je kan altijd een klap krijgen tijdens een zelfverdedigingscursus, maar niet zo. Daarom willen we dat dit tot op de bodem wordt uitgezocht."

De marechaussee doet eigen onderzoek naar het overlijden van de militair. Dat is gebruikelijk bij een dergelijk ongeval. Er zijn twaalf rechercheurs op de zaak gezet.

Coma

De militair werd 1,5 uur na zijn training onwel. Hij werd toen direct haar het ziekenhuis in Weert gebracht waar hij bewusteloos raakte. Hij werd vervolgens overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis in Maastricht, waar hij tevergeefs werd geopereerd. Sindsdien werd hij kunstmatig in coma gehouden.

De arbeidsinspectie is ingelicht over het incident, maar wacht de uitkomst van het onderzoek af, voordat besloten wordt om zelf inspecteurs te sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl