NOS NieuwsAangepast

EU nog niet uit over steun Griekenland

De EU-ministers van Financiën hebben tijdens informeel overleg in Brussel nog geen knopen doorgehakt over extra steun aan Griekenland.

Volgens de Nederlandse minister De Jager kan dat ook nog wel even duren, want unanimiteit is vereist. Zondag en maandag wordt er verder gepraat. Het is nog maar de vraag of er dan een besluit valt, zei De Jager.

De minister wil eventueel de Grieken nogmaals financieel steunen, maar dan moeten ook banken, verzekeraars en pensioenfondsen meedoen. Onder meer Duitsland, Oostenrijk en Finland zitten op de lijn van Nederland. De andere EU-lidstaten weten het nog niet.

Bedenkingen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft bedenkingen tegen deelname van de private sector. De ECB is bang dat banken dan worden meegezogen in de financiële problemen en daardoor in moeilijkheden komen.

Griekenland moet naar verluidt nog eens 85 miljard euro hebben. De Tweede Kamer staat voorlopig achter De Jager.

Griekenland kreeg vorig jaar van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds al een noodlening van 110 miljard euro. Binnenkort krijgt Athene daar waarschijnlijk een nieuw deel van betaald, een bedrag van 12 miljard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl