Prins Laurent
NOS Nieuws

Libisch staatsfonds klaagt prins Laurent aan voor fraude en afpersing

Een Libisch staatsfonds klaagt de Belgische prins Laurent aan voor fraude en afpersing bij zijn pogingen om miljoenen terug te krijgen die hij in Libië had geïnvesteerd. Ook zou de broer van de Belgische koning ongeoorloofde druk op de topman van het staatsfonds hebben uitgeoefend.

De zaak gaat terug tot 2008. In Libië was dictator Kadhafi nog aan de macht. Een stichting van Laurent investeerde dat jaar miljoenen euro's in een herbebossingsproject van de Libische staatsinvesteringsmaatschappij LIA. Twee jaar zegde de Libische regering het contract eenzijdig op en weer een jaar later kwam het Kadhafi-regime ten val.

70 miljoen

Sindsdien probeert Laurent zijn miljoenen terug te krijgen. Een Brusselse rechtbank stelde hem in 2015 in het gelijk en oordeelde dat LIA 50 miljoen euro aan de stichting moest overmaken. Dat bedrag zou inmiddels zijn opgelopen tot 70 miljoen euro. Tot uitbetaling kwam het nooit.

Volgens de advocaat van LIA heeft Laurent "onaanvaardbare druk" uitgeoefend om dat voor elkaar te krijgen. Hij deed dat in een gesprek met een Libische diplomaat, zegt de advocaat van LIA in de Standaard. In België liep op dat moment een strafzaak tegen de topman van LIA. Laurent zou tegen de diplomaat hebben gezegd de topman vrijuit kon gaan als de stichting van Laurent zijn geld zou terugkrijgen.

Bevroren tegoeden

LIA heeft sinds de val van Kadhafi 15 miljard euro op rekeningen van een Brusselse bank staan. Op last van de VN zijn die rekeningen bevroren. Vorig jaar stuurde de Brusselse onderzoeksrechter een lijst met vragen naar de LIA-topman. Omdat hij niet reageerde werd een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd, schrijft De Morgen.

De advocaat van prins Laurent noemt de zaak 'pathetisch'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl