Leslie Van Houten tijdens een zitting over vervroegde vrijlating, in 2017
NOS NieuwsAangepast

Charles Manson-volgeling Leslie Van Houten na 53 jaar cel vrijgelaten

Leslie Van Houten, volgeling van de inmiddels overleden sekteleider en moordenaar Charles Manson, is vrijgelaten. Ze heeft 53 jaar van haar levenslange gevangenisstraf uitgezeten.

Van Houten, inmiddels een zeventiger, is voorwaardelijk op vrije voeten. Eerdere pogingen om vervroegd vrij te komen mislukten, omdat ze nog steeds werd gezien als gevaar voor de samenleving.

Van Houten was de jongste aanhanger van de beruchte sekteleider Charles Manson. Ze was 19 jaar toen ze in 1969 meedeed aan een moordpartij in opdracht van hem. Ze was er niet bij toen leden van de Manson Family de zwangere actrice Sharon Tate en vier anderen vermoordden, maar wel bij de moord op zakenman Leno LaBianca en zijn vrouw Rosemary in een woonwijk in Los Angeles.

Tijdens een hoorzitting over de zaak beschreef Van Houten dat ze Rosemary LaBianca vasthield terwijl een ander op haar instak. Later stak ze zelf ook op de vrouw in.

De Manson-volgeling zat jarenlang in een gevangenis in Californië. Volgens haar advocate verblijft ze nu in tijdelijke huisvesting.

Manson Family

Charles Manson leidde een sekte in de jaren 60, op het hoogtepunt van het hippie-tijdperk. De Manson Family bestond uit ongeveer honderd leden, onder wie veel jonge vrouwen met een ongelukkige thuissituatie. Manson liet de leden experimenteren met drugs en gaf uiteindelijk de opdracht voor zeker zeven moorden.

De sekteleider hoopte met de moorden een rassenoorlog te ontketenen in de Verenigde Staten en werd daarbij geïnspireerd door apocalyptische ideeën en visioenen. Manson had ook een hakenkruis op zijn voorhoofd getatoeëerd.

In 1971 werd Manson ter dood veroordeeld in de staat van Californië, onder meer voor het opdracht geven tot de moord op Sharon Tate, een bekende actrice in die tijd. Uiteindelijk werd de doodstraf niet uitgevoerd omdat de staat die een jaar later afschafte. Manson kreeg een levenslange gevangenisstraf.

Manson heeft bijna vijftig jaar vastgezeten en overleed in 2017.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl