Heddy Honigmann noemt het retrospectief in het Centre Pompidou in Parijs "een grote eer". Gisteren werd bekend dat Frankrijk de Nederlands-Peruaanse filmmaakster in november eert met een groot retrospectief in het Centre Georges Pompidou in Parijs.

Tijdens het 15 dagen durende retrospectief worden alle films van de regisseur getoond. Daarnaast mag ze zelf drie films van andere regisseurs uitkiezen die ze het publiek wil laten zien.

Over het waarom van het retrospectief is Honigmann duidelijk. "Omdat ik goed ben. Het is misschien raar om het zelf te zeggen, maar ik word beschouwd als een van de beste documentairemakers van Nederland. Na het Museum of Modern Arts in New York, Berlijn, San Francisco en Toronto heeft het Centre Pompidou in Parijs nu besloten een retrospectief aan mij te wijden", zei ze vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Hersenschimmen

Een aantal films van de Nederlands-Peruaanse heeft in Parijse bioscopen gedraaid.

Heddy Honigmann (1951) is geboren in Peru en woont en werkt sinds eind jaren zeventig in Nederland. Ze maakte films en documentaires als Hersenschimmen (naar het boek van J. Bernlef), O Amor Natural, El Olvido (over de Peruaanse hoofdstad Lima), Forever (over het kerkhof Père Lachaise in Parijs), Crazy en Het Ondergronds Orkest.

Ze was in 2000 eregast op het Nederlands Film Festival, waar ook haar complete oeuvre werd vertoond.

STER reclame