In Illinois is gisteren een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog neergestort en uitgebrand. De zeven inzittenden bleven ongedeerd.

De Boeing B-17 Flying Fortress was opgestegen op het vliegveld Aurora Municipal Airport in Sugar Grove voor een rondvlucht, maar moest na twintig minuten een noodlanding maken omdat de motor in brand stond. Toen de B-17 de grond raakte, verspreidde het vuur zich, waardoor de voormalige bommenwerper compleet uitbrandde.

Volgens eigenaar Dan Brooks, die het vliegtuig kocht voor de Liberty Foundation, is er "een nationale schat verloren gegaan". Hij kocht het vliegtuig in 2000 en schilderde het in de originele kleuren van 'Liberty Belle', de naam van het vliegtuig waarmee zijn vader vloog in de Tweede Wereldoorlog. Hij richtte de Liberty Foundation onder meer op als eerbetoon aan zijn vader.

Nationale schat

De B-17 werd gebouwd in mei 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De bommenwerper zou daarna eigenlijk worden vernietigd, maar werd uiteindelijk gekocht als testvliegtuig, waarna het werd geschonken aan het New England Air Museum.

In 1990 werd de B-17 gekocht door een man uit Florida, die het vliegtuig in oorspronkelijke staat terugbracht. In 2000 verkocht hij het voor 3,5 miljoen dollar aan Brooks. Op 8 december 2004, na veertien jaar van herstelwerkzaamheden, maakte de nieuwe 'Liberty Belle' haar eerste vlucht.

Volgens Brooks zijn er sindsdien weinig problemen geweest met het vliegtuig. "Het onderhoud en de opleiding van de bemanning is uitstekend geweest", zegt Brooks. "We hebben veel gevlogen voor de mensen de afgelopen jaren. Ik vind het vreselijk dat er niets meer van het vliegtuig over is."

Trots

Afgelopen zondag ging de B-17 niet de lucht in, vanwege technische problemen. Volgens Brooks moet de oorzaak van de motorbrand niet bij die mankementen gezocht te worden: "Dit was een heel ander probleem." Hij neemt de piloot niets kwalijk. "Hij deed de juiste dingen. Ik ben trots op onze jongens."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meer dan 12.000 B-17's gebouwd. Volgens Brooks kunnen er tegenwoordig nog maar elf van vliegen.

STER reclame