Charles in Edinburgh
NOS Nieuws

Schotten onthalen Charles als nieuwe koning, duizenden op de been

Twee maanden na de officiële kroning is de Britse koning Charles nu ook in Schotland feestelijk ingehuldigd. In de hoofdstad Edinburgh vonden een processie en dankdienst plaats en waren saluutschoten te horen. De feestelijkheden werden afgesloten met een zogeheten flypast van straaljagers.

Dat zag er zo uit:

Kroonjuwelen, rijkszwaard en fly-over: Charles nu ook beëdigd in Schotland

De ceremonie in Schotland heeft geen staatsrechtelijke betekenis. Wel moet die de hechte band tussen Schotland en de Britse kroon onderstrepen. Ook na de inhuldiging van koningin Elizabeth in 1953 organiseerde Schotland een eigen feest voor de nieuwe vorst.

Duizenden mensen waren afgekomen op de festiviteiten. Hoogtepunt was de dankdienst in de Saint Giles' Cathedral. Die werd bijgewoond door onder anderen Charles en koningin Camilla, kroonprins William en zijn vrouw Kate.

Olympisch roeikampioene Katherine Grainger toonde het nieuwe zwaard aan Charles

Tijdens de dienst werden de Schotse kroonjuwelen getoond aan Charles: de kroon, de scepter en een speciaal gemaakt nieuw rijkszwaard. Dat heeft de naam Elizabeth Sword gekregen, verwijzend naar Charles' vorig jaar overleden moeder.

Het tonen van het zwaard was een uitdrukking van loyaliteit, kreeg Charles tijdens de dienst te horen. "Waarmee we u toevertrouwen om onze wetten te verdedigen en gerechtigheid en vrede in ons land te handhaven." Charles beloofde dat te zullen doen.

Na de dienst vertrok Charles met zijn gezelschap weer naar paleis Holyroodhouse, de officiële Schotse residentie van Britse monarchen. Bij het verlaten van de kerk werden 21 saluutschoten gelost. De vliegers van de Red Arrows, het demonstratieteam van de Britse luchtmacht, sloten de ceremonie in Edinburgh af.

De Red Arrows in actie boven Edinburgh

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl