Curaçao boos door onderzoek Donner

Aangepast

De regering van Curaçao is woedend op minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, omdat hij een onderzoek op het eiland door laat gaan. Aanleiding is een oplopend conflict tussen de Curaçaose premier en de president van de Centrale Bank.

Premier Schotte en president Tromp van de Centrale Bank beschuldigen elkaar al maanden van corruptie. Curaçao had daarom bij de Rijksministerraad om een onderzoek gevraagd, maar trok dat verzoek weer in.

Ingrijpen

Schotte trad vorig jaar oktober aan en wil alle topfunctionarissen vervangen door eigen aanhangers. Dat zette kwaad bloed bij Tromp. "Tromp wordt gezien als onderdeel van het ancien regime", zegt verslaggever Wilco Boom. "Maar Tromp laat zich niet piepelen en gaat de confrontatie niet uit de weg."

De rol van Nederland is beperkt, omdat Curaçao sinds oktober vorig jaar zelfstandig is. "Op papier kan de regering van het koninkrijk wel ingrijpen", zegt Boom. "Maar dan moet er sprake zijn van langdurige en ernstige taakverwaarlozing en dat is volgens de minister nu nog niet het geval."

Donner wil eerst het onderzoek afwachten, dat volgens hem moet leiden tot vertrouwen in de regering en de Centrale Bank. Het is nog niet bekend wie het onderzoek gaat doen.

STER Reclame