NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Nederlaag Berlusconi in referendum

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft een gevoelige nederlaag geleden bij een referendum over onder meer kernenergie. Daarmee is de bouw van vier nieuwe kerncentrales in Italië van de baan.

Ook de wet die het voor de Italiaanse premier mogelijk maakt niet voor de rechter te hoeven verschijnen als hij in functie is, is door het referendum gesneuveld.

Liefst negen op de tien stemmers ziet niets in de nieuwe wetten van de regering. Zij gaven hun 'ja' aan het tegenhouden ervan.

Eerder vandaag zag Berlusconi het verlies al aankomen. Tijdens een persconferentie zei hij: "Gezien de keuze die de Italianen deze uren maken, lijkt het waarschijnlijk dat we kernenergie vaarwel moeten zeggen." Hij zei ook de keuze van het Italiaanse volk te respecteren.

Quorum

Omdat de opkomst meer is dan de helft van de stemgerechtigden, is het quorum gehaald. Dat is een vereiste voor de geldigheid van het referendum. Van de 47 miljoen stemgerechtigde Italianen heeft zo'n 57 procent gister en vandaag gestemd.

De laatste keer dat de drempel van 50 procent plus één werd gehaald, was in 1995. Sindsdien mislukten zes pogingen door een te lage opkomst. Op de eerste dag van het tweedaagse referendum had al 41 procent een stem uitgebracht.

Schandalen

Het naderende verlies is een gevoelige tik voor Berlusconi, die wegens meerdere corruptie- en seksschandalen terecht moet staan.

Ook het nee tegen nieuwe kerncentrales komt Berlusconi slecht uit. Italië is voor zijn energievoorziening volledig afhankelijk van andere landen. Sinds de kernramp in Fukushima lijken de Italianen af te willen zien van kernenergie.

Twee weken geleden moest Berlusconi ook een gevoelige tik incasseren, toen hij bij de burgemeesterverkiezingen onder meer zijn machtscentrum Milaan naar de oppositie zag gaan.

STER reclame