NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Auto Jordaanse koning bekogeld'

In Jordanië is de auto van koning Abdullah aangevallen door een groep jonge mensen. Op twee plekken in Tafila, 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Amman, zou zijn auto zijn bekogeld met flessen en stenen. De koning bleef ongedeerd.

Het bericht over de aanval komt van anonieme regeringsfunctionarissen, die niet bij naam genoemd willen worden omdat ze niet mogen spreken over koninklijke zaken.

Het bericht wordt tegengesproken in een officiële verklaring van de autoriteiten. Er zou alleen wat onrust zijn ontstaan toen aanhangers van Abdullah een afzetting doorbraken om zijn hand te schudden.

Zonder geweld

Het incident vond plaats een dag nadat de koning toezeggingen had gedaan voor een gekozen kabinet en premier. Daarmee wordt een systeem vervangen waarin de koning de premier en andere minister benoemt. In feburari benoemde Abdullah zelf nog een nieuwe premier en kabinet wegens de roep om hervormingen.

In Jordanië wordt al maanden betoogd tegen het bewind. Dat gebeurt vrijwel zonder geweld, in tegenstelling tot andere Arabische landen. De positie van Abdullah wordt over het algemeen niet betwist.

STER reclame