NOS NieuwsAangepast

Eerste LNG-tanker in Rotterdam

In de Rotterdamse haven is voor het eerst een tanker met vloeibaar aardgas (LNG) aangekomen. Het BP-schip British Trader meerde af bij de nieuwe Gate Terminal op de Maasvlakte. Het schip is 280 meter lang en 42 breed.

Het schip heeft 130.000 kubieke meter vloeibaar gas aan boord, dat wordt bewaard op 162 graden onder nul. Bij die temperatuur is aardgas vloeibaar en neemt het 600 keer minder ruimte in.

Om risico's te vermijden meerde het schip vannacht tussen middernacht en vier uur 's ochtends aan. Normaal gesproken liggen LNG-terminals in minder druk bevaren gebied.

Affakkelen

De LNG-terminal op de Maasvlakte is aan het proefdraaien en gaat in september echt van start. Nog niet alle apparatuur is in gebruik en daarom wordt tijdelijk overtollig gas afgefakkeld. Volgens het havenbedrijf is dat veilig en geurloos.

De Gate Terminal is de grootste terminal voor vloeibaar aardgas in Nederland. In heel Europa zijn er ongeveer twintig LNG-terminals, onder meer in Zeebrugge.

Minder afhankelijk

Door de nieuwe aanvoerroute over zee wordt de Europese gasaanvoer minder afhankelijk van pijpleidingen uit Rusland. Gas kan nu ook uit Egypte, Algerije en zelfs Chili worden geïmporteerd.

Eigenaren van de terminal zijn de Gasunie en opslagbedrijf Vopak. Omdat de olieprijs hoog is en kernenergie na de ramp in Fukushima ter discussie staat, hopen de bedrijven dat LNG de toekomst heeft.

De Nederlandse terminal heeft een capaciteit van 12 miljard kubieke meter per jaar, voldoende om alle Nederlandse huishoudens van gas te voorzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl