Erdogan wil praten over grondwet

Aangepast op

De Turkse premier Erdogan wil met de oppositie onderhandelen over aanpassing van de grondwet. Hij zei dat gisteren in zijn overwinningsrede in Ankara.

Erdogan heeft geen keus. Alleen als zijn AK-partij in het parlement de absolute meerderheid had gekregen, had de partij zelfstandig een referendum kunnen uitschrijven over een nieuwe grondwet. Dat is niet gebeurd. De AK-partij komt hiervoor net vier zetels tekort.

Zelfverzekerd

Correspondent Bram Vermeulen: "Erdogan heeft een gigantische zege gehaald, en alle politieke records gebroken. Hij gaat nu zijn tiende jaar in als leider van Turkije, dat heeft niemand anders hem voorgedaan. Maar de inzet was een tweederde meerderheid en die heeft hij niet gehaald. Nu moet Erdogan dus voor een grondswetswijziging samenwerken met oppositiegroepen. En dat is waar deze premier, die zo zelfverzekerd is geworden afgelopen jaren en zo weinig luistert naar critici, veel moeite mee zal hebben."

Erdogan wil het huidige Turkse politieke systeem veranderen in een systeem met een machtige president. "Eigenlijk is verandering van de grondwet de inzet, het bestaansrecht van de AK-partij geweest sinds ze aan de macht kwam negen jaar geleden en dat is nog steeds niet gelukt."

Maar volgens Vermeulen krijgt Erdogan genoeg oppositieleden aan zijn kant. "De toon van de grootste oppositiepartij is de afgelopen weken zo veranderd. Die wil ook een nieuwe grondwet. Misschien niet exact dezelfde als Erdogan, maar die nieuwe grondwet gaat er wel degelijk komen. De oude dateert nog steeds uit de tijd van de militaire dictatuur, dus er moet echt wat aan gebeuren."

Russisch model

Critici van de Turkse premier roepen soms dat hij uit is op een moslim-dictatuur, maar volgens Bram Vermeulen heeft Erdogan een ander model voor ogen. "Ik denk dat het Russische voorbeeld hem het meest aanspreekt. Hij droomt ervan een presidentieel systeem te kunnen invoeren. Dat betekent dat Erdogan, wiens naam natuurlijk wordt genoemd als die nieuwe president, nog eens twee keer zeven jaar aan de macht zou kunnen blijven."