Luka Modric
NOS Voetbal

Oude meester Modric (37) geeft opnieuw masterclass: 'Daar hoort applaus bij'

De sleet lijkt er maar niet op te komen bij Luka Modric. De 37-jarige middenvelder zette bij Kroatië voor de zoveelste keer de lijnen uit en legde samen met zijn landgenoten Oranje over de knie. Hij bekroonde zijn optreden met een doelpunt in de verlenging en een publiekwissel.

"Wat moet ik zeggen. De liefde van de fans is ongelofelijk", zei de Kroaat na afloop. "Ik kan ze niet genoeg bedanken. Ik ben altijd extreem trots en blij als ik voor Kroatië speel", vervolgt de speler van Real Madrid.

Het waren niet alleen de ruim veertienduizend Kroaten die hun eerbied vanaf de tribunes van de Kuip lieten neerdalen. Ook bij de Nederlandse fans kreeg Modric de handen op elkaar.

Alvorens Modric kon plaatsnemen in de dug-out passeerde hij Ronald Koeman. De bondscoach van Nederland stak nog tijdens de wedstrijd zijn respect voor Modric niet onder stoelen of banken. "Ik zei 'geweldige wedstrijd, gefeliciteerd' tegen hem. Als je bijna 120 minuten zo goed en zo vast aan de bal speelt, dan hoort daar applaus bij."

Frenkie de Jong stond bij Nederland op het middenveld en kwam Modric op woensdagavond vaak tegen. Ook De Jong, die bij Barcelona toch wel wat gewend is, was onder de indruk van de Kroaat. "Modric was heel goed, maar hij speelt meestal heel goed."

Professioneel

Analist Rafael van der Vaart speelde van 2010 tot 2012 bij Tottenham Hotspur samen met Modric. Hij komt met een verklaring voor het feit dat de aftakeling maar geen vat op de middenvelder krijgt. "Hij was heel erg professioneel en alleen maar met voetbal bezig. Wij gingen weleens de kroeg in na een training bij Tottenham, hij ging slapen."

Ook Van der Vaart zag van dichtbij dat Modric iets speciaals had. "Hij was zo verschrikkelijk goed. Ik speelde als 10, hij stond achter me. En je hoefde de bal nooit op te halen. Hij draaide open en legde de bal zo met buitenkant rechts tussen de linies."

Van der Vaart, die een succesvolle periode kende bij Spurs, beweert zelfs dat Modric hem groot heeft gemaakt. "Zo zie ik dat. Want hij was zo goed, echt een sleutelspeler. Hij kon beter met de buitenkant van zijn rechtervoet passen, dan met de binnenkant. Het was echt waanzinnig.'

Bekijk hieronder het interview van Modric en zijn benutte strafschop tegen Nederland in de verlenging.

Het was al vroeg duidelijk dat Modric, die opgroeide ten tijde van de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog, talent had. Hij speelde eerst bij NK Zadar, om in 2001 naar Dinamo Zagreb te verkassen. Bij die club kwam hij uiteindelijk in het eerste terecht.

Hoewel het voetbaltalent van Modric buiten kijf stond, vertelde hij zelf eerder wel dat er twijfels waren over zijn fysieke capaciteiten. Hij zou door zijn geringe lengte en tengere postuur niet geschikt zijn voor het topvoetbal.

En juist de fysieke gesteldheid van Modric is nu zijn kracht. Dat toont hij al jarenlang aan bij Real Madrid, maar liet hij ook op een zomeravond in Rotterdam weer zien. Je zou bijna niet geloven dat hij al 37 is, maar als bewijs mogen we zijn paspoort zien. "Ik geef 'm straks, als je wil."

Kijk hieronder naar een compilatie van mooie momenten van de ster van Kroatië op het WK van 2022.

Nog meer Modric: hoogtepunten van WK in Qatar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl