Nigel Adams voorafgaand aan een vergadering op Downing Street 10 (2022)
NOS Nieuws

Na Johnson stapt ook oud-minister Adams op als lid van het Lagerhuis

Na het vertrek van Boris Johnson uit het Lagerhuis, stopt nu ook de Britse parlementariër en voormalig minister Nigel Adams op. Hij is de derde Tory-parlementariër binnen 24 uur die per direct stopt. Gisteren maakte ook Nadine Dorries, voormalig mediaminister onder premier Johnson, bekend dat ze opstapte, een paar uur voor Johnson zijn vertrek aankondigde.

Zowel Adams als Dorries, net als Johnson lid van de Conservatieve Partij, wordt omschreven als bondgenoot van de oud-premier. Dorries zegt dat er "iets belangrijks" is gebeurd waardoor ze stopt, zonder dat toe te lichten. Ook Adams verbindt zijn vertrek niet aan dat van Johnson.

Adams noemt het "een eer dat hij het gebied vertegenwoordigde waar hij is opgevoed en opgeleid":

Het vertrek van de drie betekent dat er voor hun plekken in het Lagerhuis by-elections komen, oftewel tussentijdse verkiezingen. Voor Johnson gebeurt dat in het kiesdistrict Uxbridge and South Ruislip, voor Dorries in Mid Bedfordshire en voor Adams in Selby en Ainsty.

Er is nog geen datum vastgesteld waarop de inwoners van de kiesdistricten naar de stembus gaan, maar het moet tussen 21 en 27 werkdagen gebeuren vanaf het moment dat de partij daarvoor het startschot heeft gegeven.

Bewuste misleiding

Aanleiding voor Johnsons vertrek is het onderzoek dat naar hem loopt vanwege partygate. Het onderzoeksrapport is nog niet openbaar gemaakt, maar Johnson heeft het al gekregen en zegt dat de onderzoekscommissie hem kennelijk uit het parlement wil duwen.

In een verklaring na zijn aftreden als parlementslid haalde Johnson gisteren uit naar de onderzoekscommissie. Volgens hem is er geen enkel bewijs van bewuste misleiding. "Ik heb niet gelogen, en ik geloof dat de commissieleden dat in hun hart weten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl