NOS Wielrennen

Geen maat op Vingegaard in Dauphiné: ook winst in zevende etappe

Vingegaard lijkt helemaal klaar voor de Tour: hij wint opnieuw in Dauphiné

Jonas Vingegaard heeft in de zevende etappe van het Critérium du Dauphiné nog eens flink uitgehaald. De Deense kopman van Jumbo-Visma reed op de slotklim weg uit een groepje met kopmannen en vergrootte zijn voorsprong in het algemeen klassement flink.

Adam Yates kwam op 41 seconden als tweede over de streep en nam de tweede plaats in het klassement over van Ben O'Connor, die ruim een minuut toegaf op Vingegaard.

Julian Alaphilippe, die als de nummer drie aan de etappe begon, verloor meer dan twee minuten en zakte weg uit de top van het klassement.

De aanval van Vingegaard werd ingeleid door Dylan van Baarle, die kilometers lang in hoog tempo de Col de la Croix de Fer (13,1 kilometer lang à 6,1 procent) opreed.

Toen het steiler werd nam Attila Valter het kortstondig over, voordat Vingaard op ruim vijf kilometer voor de finish zijn aanval plaatste.

Vingegaard gaf iedereen het nakijken en pakte zijn tweede ritzege in de achtdaagse rittenkoers. Zondag is de laatste etappe, waaraan de Deen begint met een voorsprong van 2.11 minuut op Yates.

Avonturiers

Rémi Cavagna, Anthony Perez, Victor Campenaerts en Madis Mihkels namen al vroeg de benen en begonnen zes minuten eerder aan de beklimming van de Col de la Madeleine (24,8 kilometer à 6,1 procent) dan het peloton.

De renners onderweg in de zevende etappe

Campenaerts kwam als eerste boven, nadat hij was weggereden uit de kopgroep. Het peloton volgde op 2,5 minuut en in de afdaling reed de Belg een minuut verder weg.

Op de volgende klim - de Col du Mollard, 18,3 kilometer à 5,7 procent - liep Campenaerts' marge terug en op de eerste meters van de slotklim werd hij ingelopen, toen Van Baarle zijn beulswerk verrichtte.

De Belg hield aan zijn avontuur wel de bergtrui over, maar Vingegaard liet andermaal zien dat hij de beste klimmer in de koers is. De Deen lijkt in topvorm voor de Tour de France, die op 1 juli begint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl